Közélet

2015.02.26. 20:55

Csupaszításra kijelölve

Ahol fát vágnak, ott tiltakozás is van. Így módosítható az ismert mondás.

Kubatovics Tamás

Baján a téli időszakban végezhető munkák sorában gallyazási és favágási munkákat is végez a Kommunális Nkft., szerdán például a főiskola Szegedi úti épületénél zúgott a fűrész.
– Ezekért a fákért nagyon fogok kapni. A galagonyaként emlegetett ostorfákat azonban le kell kopaszítani. A gallyazással és a favágással egyet nem értők „jókívánságai” várhatóan ismét megszaporodnak. Viszont a fák állapota indokolja a munkákat. Föntről, az emelőkosárból jól látható, hogy 50-80 centi mélyen be vannak korhadva – mondja Felső Darinka, a Kommunális ágazatvezetője. Hozzáteszi: a következő lépésben egy szakember kezeli a kialakult odúkat, lyukat fúr a fába, hogy ne álljon meg benne a víz és egyfajta kürtőként elvezesse a folyadékot, így a gomba sem marad meg a növényben.

Szabó József Kristóf, szegedi erdőmérnök szerint városi körülmények között a fának zömöknek kell lennie. – Itt lekopaszítást javaslok. Két éven belül komoly árnyékot ad majd, ha viszont nincs visszavágva, akkor előbb-utóbb egy vastag ág leszakad, akár szélcsendben is – fogalmaz a szakember. Hangsúlyozza, hogy az ostorfa nagyon jól bírja a várost, Szabadkán például csak az van. Minden évben aprítják a koronáját, de nem azért mert gonoszak. Ráadásul ha le van kenve a seb, akkor viszonylag egészséges is marad. A bajai fákat többféle módon vizsgáló mérnök azt mondja, hogy a favágások mindenütt komoly érzelmi viharokat kavarnak. Léteznek azonban az élő fák vizsgálatára alkalmas műszerek, ezekkel megállapítható a korhadás mértéke és statikailag kiszámítható, hogy mit bír el fa, így mérnöki módon lehet dönteni sorsáról.

– Én faszerető vagyok, az ésszerűség határán belül. A fákat leginkább a szélterhelés veszélyezteti, ez csökkenthető a korona visszavágásával. Erre van szükség például a Vonatkert több fájánál. Létezik gyökérállékonysági vizsgálat is, amiből kiszámítható, hogy mekkora erejű szél fordítaná ki gyökerestül. Szerencsére a fenntartók figyelnek a fákra, hiszen az az érdekük, hogy ne legyen veszély, de fölösleges munkákra sem szeretnek költeni. Márpedig egy városi fa mindig kevesebb pénzt ad, mint amennyibe kitermelése kerül – összegzi tapasztalatait.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A főiskola Szegedi úti épülete előtt teljes kopaszítás, majd kezelés vár a korhadó fasorra
[/caption]

Baján a közterület-felügyelet és katasztrófavédelem készített egy 30 oldalas listát a fák állapotáról, ez ad alapot a Kommunális Nkft. munkájához. 
Felső Darinka szerint a városi faállomány mintegy ötöde lehet problémás.
– Nyugalmi időszakban, legkésőbb március 15-ig lehet fát kivágni, utána legfeljebb közvetlen balesetveszélyes esetén és külső szakember igazolása alapján. Azon vagyunk, hogy minél kevesebb veszélyes fa legyen a városban. De sajnos nagyon rossz állapotban vannak a bajai fák, legtöbb gondot az elhanyagoltság okoz – fogalmaz az ágazatvezető.

 

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!