Kultúra

2015.02.26. 18:36

Könyv a pálinkáról

Mindent a Pálinkáról címmel jelent meg a közelmúltban az az érdeklődésre számot tartó kiadvány, melynek a felelős szerkesztője Téglás András, a keceli TG Virágdekor középiskolát fenntartó alapítvány kuratóriumának a vezetője.

Barta Zsolt

A könyvet a TG-Kertészeti Kutatókat Oktatókat, Szakembereket Támogató Országos Alapítvány adta ki, támogatója pedig a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet volt. A kiadványban jó nevű szerzők tollából kaphat képet az olvasó a pálinka történetéről, a főzés gyakorlatáról, a nemes ital gasztronómiában elfoglalt helyéről, a pálinkaversenyek történetéről. A keceli szakiskolában hét alkalommal rendeztek versennyel egybekötött Pálinka Ünnepet az évek során, s két alkalommal Kárpát-medencei pálinkaversenyt is.

Ez utóbbinak a névadója Jakab István az Országgyűlés alelnöke volt. A könyv annak a keceli törekvésnek a megkoronázása, amely a kulturált pálinkafogyasztást kívánja népszerűsíteni idehaza. A könyvet forgató olvasó Bikfalvi Istvánné írásával találkozik az első fejezetben, aki a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Szeszesital Szakbizottságának az elnöke.

Gyenesei István Színesen a pálinkáról írott anyaga a főző szemével és lelkületével írja le a "készítés" élményét. Nem maradnak ki a könyvből a jól ismert megyei főzdék vezetői sem. Megismerkedhetünk a 47 éve működő kiskőrösi főzdével. A VinoTrep Kft. vezetője Trepák János ötödik évtizede készíti az ország legnagyobb kereskedelmi főzdéjében a hungarikumot. A könyvből nem maradt ki a Lakatos Márton nevével fémjelzett Madarasi Pálinkafőzde sem, mely az évszázados bácskai tradíciók alapján készíti a nemes italt. A könyv további fejezeteiben a pálinkaversenyekről, és az ital hazai gasztronómiában játszott szerepéről is szó esik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!