Közélet

2015.02.26. 14:36

Magasra tették a lécet

Emelt szintű érettségi és egy-két középfokú nyelvvizsga mindenképpen kell annak a végzős középiskolásnak, aki egy jó nevű felsőoktatási intézmény népszerű szakán kíván tovább tanulni.

Barta Zsolt

A kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 12.a osztályának a diákjai eddig 27 közép-, és 5 felsőfokú nyelvvizsgát tettek le.

Jogász, közgazdász, orvos és mérnök akar lenni az a négy végzős tanuló, akik jól tudják, keményen meg kell küzdeniük azért, hogy a felvételi jelentkezési lapon megjelölt felsőfokú intézmény térítésmentes képzésére bejuthassanak. A fiatalok magasra tették a lécet. 

Bogáromi Vivien jogásznak készül, s a budapesti ELTE-t célozta meg. A ponthatár 464, önmagáért beszél. A diáklány angol felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, ami 40 pluszpontot ér a felvételin. Történelemből emelt szintű érettségit tesz, mely ha jól sikerül, újabb pluszpontokat jelent Vivien számára. Titkos vágya, hogy történelemből elérje a 85 százalékos szintet, mely a tanárok szerint is felér egy húzósabb egyetemi szigorlattal. Ha nem vennék fel az ELTE jogi karára, akkor remélhetőleg bejön a B terv. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem vagy a Szegedi Egyetem jogi karán az igazságügyi igazgatási vagy munkaügyi és társadalombiztosítási munkajogi szakokra szeretne felvételt nyerni. [caption id="" align="aligncenter" width="430"] Bogáromi Vivien, Horváth Andrea, Gubán Zsuzsanna és Csővári Gábor. Céltudatosan készülnek a felvételire.
[/caption]

Horváth Andrea a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatná tanulmányait pénzügyi és számviteli szakon. Tavaly 458 ponttal vették fel a jelentkezőket, a kiskőrösi diáklány most is ugyanennyi pontra számít. Angolból egy középfokú nyelvvizsgával már rendelkezik, márciusban pedig németből szándékozik elérni ugyanezt az eredményt. A két vizsga összesen 40 többletpontot jelent a jelentkezés során. Matematikából emelt szintű érettségit tesz, angolból és informatikából már korábban letette az érettségit. Andrea B terve ugyancsak a Corvinus Egyetemre fókuszál. Gazdasági informatikusi szakra adta még be a jelentkezését ugyancsak a Corvinuson, ez utóbbira 390–400 ponttal remélhetőleg felvételt lehet nyerni. Andrea úgy érzi, hogy a felvételin nyújtandó összteljesítménye 430 pont reálisan teljesíthető, de abban bízik, hogy a 458 pont is benne van a pakliban.

Gubán Zsuzsanna a fővárosi Semmelweis Egyetem általános orvosi karára jelentkezett. Itt 30–40 ponttal magasabb a bejutási ponthatár, mint más hasonló vidéki intézményekben. Hiába rendelkezik már angol középfokú nyelvvizsgával, nem veszik figyelembe, mert csak két emelt szintű kiváló érettségi eredménnyel lehet bejutni az egyetemre. Az erőssége a biológia, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulóján már túljutott, a harmadik fordulóra készül. Tavalyelőtt 423, tavaly 432 pont, az idén lehet, hogy 440 pont kell majd a sikeres felvételihez. –  Ha felvesznek, belgyógyász-sebész akarok lenni. Ha nem jutok be, akkor Budapesten a fogorvosi karon tanulnék tovább, ha ez sem jön össze, akkor ELTE biológus szakra jelentkezem - mondta a diáklány.

Csővári Gábor járműépítő mérnöknek tanulna.
– Jelentkezhettem volna a főváros valamelyik patinás intézményébe, de inkább a Kecskeméti Főiskola GAMF-Karát választottam. Ennek a legfőbb oka a duális szakmai képzés volt, mely felkeltette a figyelmemet. A főiskolások az elméleti képzés mellett a cégeknél végzik a szakmai gyakorlatukat. Itt olyan tudást, tapasztalatot szereznek, amelynek az eredményeként akár a gyakorlatot biztosító vállalatnál is állást kaphatnak. A Mercedes-gyárhoz, a Knorr-Bremse Fékgyártó Kft.-hez és a kiskőrösi Eckerle vállalathoz jelentkeztem be előzetesen. A héten eldől, hogy melyik céghez mehetek gyakorlatra. Most már jól kell megírni a felvételit. Korábban megszereztem a középfokú nyelvvizsgát és sportolóként országos eredményt is elértem, így 43 pluszpontot viszek. Ahogy számoltam, 340–400 pont között alakulhat majd a felvételi eredményem – mondta Csővári Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!