Kultúra

2015.01.26. 09:04

Diószegi Balázs megtiszteltetése

Szülővárosában, Kunszentmiklóson, újabb állandó tárlattal bővült a 100 évvel ezelőtt született Munkácsy- és Székely Bertalan-díjas festőművész emlékezete, a Puszta Hangja Egyesület jóvoltából.

Popovics Zsuzsanna

A Diószegi szülőház vezetője, Székely Gábor helytörténész összegyűjtötte a város különböző intézményeiben, irodáiban fellelhető nagyméretű olajfestményeket. Ezek januártól új helyszínen, a felújított városháza elegáns lépcsőházában és az emeleti folyosón kapnak helyet. A 23 képből álló gyűjtemény a város második állandó Diószegi tárlata (a festőművész emlékháza mellett). A képeket Lesi Árpád Polgármester vette át.

A Diószegi-képek mérete, színvilága, és a paraszti hagyományok művészi, sajátságos ábrázolása méltó kiegészítése az 1826-ban épült klasszicista városháza harmonikus belső világának. A pincétől a padlásig bárki megcsodálhatja a felújított városházát és benne Diószegi Balázs hátrahagyott örökségét. A festő szülőházában szintén új kiállítással jelentkezett a Puszta Hangja Egyesület, mely a festőművész kezdő és utolsó korszakának bemutatását tűzte ki célul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!