Sport Bács-Kiskun

2014.12.22. 12:59

Elismerés az edzői munkáért

Nagy megtiszteltetés érte a kunszentmiklósi vívást, miután a városban edzősködő Szabó Istvánt kinevezték a Magyar Utánpótlás Vívó Válogatott egyik edzőjévé.

Popovics Zsuzsanna

December 1-től látja el a tisztséget, azóta heti rendszerességgel tart edzéseket az utánpótlás válogatott vívóinak Budapesten. De mi lesz a Kunszentmiklóson tőröző gyerekekkel és fiatalokkal? – kérdeztük edzőjüket.
– Ugyanúgy dolgozunk együtt a helyi sportcsarnokban, mint annak előtte – mondja Szabó István. – Az edzőtáborokat két kollégámmal közösen szervezzük: Budavári Beatrixel és Bakodi Róberttel. Jómagam Érsek Zsolt válogatott keretedző és Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány felterjesztésére kerültem az utánpótlás keret mellé, és ezzel – úgy gondolom – elismerték a kunszentmiklósi vívást és a srácaim eredményeit.

– Milyen korú gyerekekkel foglalkozik?
– Az utánpótlás válogatott keretben a 12-14 éves korosztályba tartozó vívók kapnak lehetőséget a fejlődésre. Három korcsoportban, fiú és lány csapatban összesen harminc sportoló alkotja a keretet. Velük sportolhatnak még meghívott vívók, most 12 gyerek kap erre lehetőséget. Ők már ott lehetnek a december 27-én rajtoló téli, népligeti edzőtáborban.

– A saját tanítványai közül van kerettag?
– Igen, jelenleg ketten is: Szemes Gergő és Szabó Vanda. Őket heti egyszer utaztatom a válogatott edzésekre, de rajtuk kívül másokat is vihetek magammal, aki arra érdemes. A kerettel vívni nagy dolog, hiszen együtt lehet dolgozni a legjobbakkal, a keretbe bekerülni pedig a legnagyobb megtiszteltetés az utánpótlásnak. Kényes korosztály, éppen ezért nagy a felelősség az edzőkön. Túlzás nélkül mondhatom, hogy a magyar vívósport jövője múlik a közös munkánkon.

– A keretben kolléga edzőkkel nem rivalizálnak a nemzetközi versenyeken?
– Érdekes fejlemény, hogy a szövetségi kapitány kifejezett kérésére, ha két magyar versenyző vív egymás ellen, nem adhatunk tanácsot a saját tanítványainknak. Legfeljebb közvetett úton, üzenni tudok a sportolóimnak, hogy mit kellene csinálni a páston. Egyébként sem kellene konkurálniuk egymással az edzőknek, hiszen mindannyian a magyar vívást szolgáljuk. Kevés vívónk van, országos szinten ezer körüli a létszám. Minden edző feladata őket megtartani és lehetőség szerint fejleszteni.

Szabó István maga is versenyszerűen sportol. A Veterán Vívók Országos Bajnokságán (december 14.), férfi tőr 60+ kategóriában a második helyezett lett. A versenyt a BVSC kitűnősége, Hasszán Attila nyerte, a harmadik helyen Vadász László és Imreh László végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!