Gazdaság

2014.12.18. 15:16

Az Ipar Kiváló Mestere lett

Az Ipar Kiváló Mestere címet adományozta a Bács- Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az idei évzáró ünnepi küldöttgyűlésen Kecskeméten Benedeczki Lajosnak. A keceli mester a Benedeczki Műhely Kft. tulajdonosa, a dízel járművek adagolás-technikáinak javításával foglalkozik.

Barta Zsolt

– Mesternek lenni kiváltságos, de nagy felelősséggel járó elismerés – mondja a szakember, aki 37 éve kapta meg a gépjárművillamossági-műszerész szakmunkás bizonyítványát, jelenleg viszont dízel adagolók, injektorok javítását végzi. – Óriási fejlődésen ment keresztül a szakma, amióta felszabadultam. Ezt követni komoly kihívás számunkra. Ma a cégünk gyári minőségben állítja helyre az elromlott adagolórendszereket, ehhez gyári gépeket és alkatrészeket használunk. Az injektorokban egy mikron pontosságú az illesztés. A hajszál vastagsága 60-100 mikron között van. A mai rendszerek már 2500 bár nyomással is üzemelhetnek. Egy autó keréknyomása 2-3 bár körül alakul. Ahhoz, hogy talpon maradjunk folyamatosan képeznem kell magamat és kollégáimat. Ez nem szokatlan, így élek évtizedek óta. Ennek is köszönhető, hogy a Denso cég kizárólagos injektorfelújító műhelye itt Kecelen működik. Szoros kapcsolatban állunk több mint két évtizede a Robert Bosch Kft.-vel, a Delphi vállalattal, illetve minden olyan jelentős gyár képviseletével, amelyek rendszereit a hazai utakon futó dízel autók használják. Ahhoz, hogy a javítások során a gyári paramétereket visszaállíthassuk nagyon komoly gépeket kell működtetnünk. Ezért szinte minden évben új próbapadot kellett beszereznem, melyek ára 30-50 millió forint között van. Összesen huszonnégy gépen javíthatunk. Ezekre szükség is van, mert naponta 8–10 jármű kiszerelt diesel rendszereit újítjuk, melyeket az ország egész területéről hoznak, vagy küldenek hozzánk – mondja Benedeczki Lajos.

A mester 1990-ben váltotta ki a magánvállalkozói engedélyét, 1993-tól dolgozik társas vállalkozói keretek között. Szinte mindig képzett diákokat, azonban az utóbbi években egyre kevesebben jelentkeztek nála szakmai gyakorlatra.
– Az utánpótlással gond van. Ma akár három ambiciózus fiatalnak is tudnék munkát adni, de nincs jelentkező. Bár a mai fiatalok nagyon nyitottak a számítástechnikára, amire nagy szükség van ebben a szakmában, a kitartásuk és a felkészültségük nem olyan magas szintű mint amilyen azoké volt, akik a 90-es években nála tanultak. De ez más szakmában is igaz – mondta az ipar kiváló mestere.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Benedeczki Lajos harminchét éve javítja az autókat
[/caption]

Címkék#Kecel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!