Kultúra

2014.11.28. 15:32

Európai Polgári Díjat kap Probstner János

Európai Polgári Díjat kap Probstner János grafikus és kerámiaművész, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió korábbi vezetője.

H. I.

Probstner Jánoson kívül Kerényi Lajos piarista atyának és az Átlátszó.hu-nak ítélték oda az elismerést. A díjat előbb Magyarországon, majd februárban Brüsszelben vehetik át.

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgári Díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. Tavaly Magyarországról Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke, a Csiperó szervezője és a Raoul Wallenberg Egyesület kapta meg az elismerést.

Idén 19 országból 47 személy vagy szervezet díjazásáról döntött a bíráló bizottság, és ismét van köztük kecskeméti kötődésű. Probstner Jánost Király József kecskeméti önkormányzati képviselő ajánlotta, majd ez alapján Szanyi Tibor EP-képviselő javasolta a díjra.

A Budapesten 1943-ban született Probstner János korán a kerámiaművészet felé fordult, szerette a régiségeket. 1970-ben diplomázott szilikátipari tervezőként és keramikus iparművészként a Magyar Iparművészeti Főiskolán, azóta szerepel rendszeresen hazai és külföldi kiállításokon. 1970-től másfél évig néprajzi tanulmányokat is folytatott az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, ezalatt a kutatókkal együttműködve sok tárgyi anyagot gyűjtött a Néprajzi Múzeumnak. 1975-ben Angliában, 1980-1981-ben Olaszországban dolgozott a Művelődési Minisztérium ösztöndíjával. 1986 és 1996 között vendégprofesszor volt az Izlandi Képző- és Iparművészeti Főiskolán. A Nemzetközi Kerámia Stúdió szervezője, alapítója, 1976-tól 2011-ig vezetője. A Kecskeméten működő stúdió nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi egyetemi szintű oktatásnak is elismert színtere lett, a világhírű műhelybe többek között az Egyesült Államokból, Törökországból, Norvégiából, Izlandról és Hollandiából is érkeztek diákok.

Probstner János 2004-től 2007-ig tagja volt a Leonardo da Vinci-programnak is, amely során új tanítási és tanulási módszerek bevezetésével foglalkozott. Pályafutása során több elismerésben részesült, így megkapta például a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, Bács-Kiskun Megye Művészeti Díját, a Ferenczy Noémi-díjat, a Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért Díjat és a Megyei Príma Díjat.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!