Közélet

2014.11.26. 20:58

A grillázstorta nem zserbó

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg hétvégén az országos Cukrász Hagyományőrző Versenyt Nagykőrösön, ahol a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola két végzős diákja: Marton Dávid és Répás Ákos az előkelő második helyen végzett.

Vajda Piroska

Az iskola történetében eddig ezen a versenyen ők érték el a legjobb eredményt – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál, az intézmény igazgatója.
Dávidnak és Ákosnak zserbót, rigójancsit, illetve díszmunkában egy tortát kellett elkészíteniük mindössze hat óra alatt. Mivel a feladatokat okosan felosztották maguk között, időben elkészültek a finomságokkal. Még arra is jutott idejük, hogy feltakarítsanak, amit a zsűri külön értékelt – mesélte a részleteket Nagy Melinda tanárnő, a végzős diákok egyik felkészítője. Elmondta, a fiúknak már a kisujjukban van a zserbó és a rigójancsi elkészítése. A komolyabb kihívást a grillázstorta kivitelezése jelentette. A cukorból és dióból álló 70 fokos masszával ugyanis nem könnyű bánni, gyors és pontos munkát igényel. Párszor megégették a kezüket, amíg tökéletesen megtanulták – tette hozzá Dávid, akitől azt is megtudtuk, nagyon fontos a zserbótészta kelesztése, a kész süteményeknél pedig a szép és egyenletes szeletelés.

A gyakorlati fogásokat a P&P tanműhelyében Nagy Csaba szakoktatótól tanulhatták meg az ifjú cukrászok. Az elkészített süteményeket Szépréti László, Bőhm Márta, és Fodor István értékelték. Nagy Melinda úgy véli, csak hajszálon múlott, hogy Dávid és Ákos nem állhattak a dobogó legmagasabb fokára. Ugyanakkor azt is hozzátette: tapasztalatszerzés céljából nagyon hasznos volt a verseny, hiszen az Országos Szakma Kiváló Tanulója versenyen is hasonló feladatokat kell majd a diákoknak megoldaniuk.
A tanárnő szerint Dávid és Ákos rendelkezik mindazokkal az adottságokkal, melyekre egy kiváló cukrászmesternek szüksége lehet. Nagyon jó a kézügyességük, van kreativitásuk, kitartásuk, és precíz a munkájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!