Közélet

2014.11.22. 15:16

Telt ház az állásbörzén

Megváltozott munkaképességű személyeknek tartottak rehabilitációs állásbörzét Kecskeméten.

Popovics Zsuzsanna

Mind a munkáltatók, mind a potenciális munkavállalók részéről élénk volt az érdeklődés a tegnapi rehabilitációs állásbörzén. Ezt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által működtetett kiemelt uniós projekt Bács-Kiskun megyei irodája és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve szervezte a Három Gúnár Rendezvényházban.
A rehabilitációs ellátásban részesülők számára 8 munkáltató kínált álláslehetőséget, például kertész, karbantartó, szociális gondozó, raktáros, informatikus, éjjeliőr munkakörbe. A rehabilitációs- és rokkantsági ellátásban részesülőknek 24 munkáltató kínált betölthető állást. Kerestek többek között udvarost, családsegítőt, biztonsági őrt, ápolót, árufeltöltőt, forrasztót, takarítót, szórólapozót, asztalost, autófényezőt, címkézőt, csomagolót.

Az El-Szabó Kft. képviseletében Fehér Éva keresett villamosságszerelő műszerészeket két akkreditált telephelyükre. Mint elmondta, jelenleg 80 főnek adnak munkát, közülük nagyrészt megváltozott munkaképességű dolgozóknak. A Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány gondnokot és kertészt keresett kecskeméti irodájába, valamint szociális gondozót a házi segítségnyújtáshoz. Képviselőjük elmondta: érdeklődő volt bőven, ám csak kevesen rendelkeztek a szükséges szakképesítéssel (ápolói vagy szociális gondozói). A Bozsó Gyűjtemény tárlatvezetőket keresett. Tudjon kommunikálni, kedvelje a művészeteket, vállalja a hétvégi nyitva tartást, az értékes berendezések kezelését – sorolta az elvárásaikat Loránd Klára. Többen megfeleltek mindennek, őket meg is invitálták egy személyes beszélgetésre.    

Dr. Macsári Mária, a Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének igazgatója lapunk kérdésére elmondta, a börzén 32 munkáltató, több mint 250 elhelyezkedési lehetőséggel várta kifejezetten a megváltozott munkaképességű munkavállalók jelentkezését. A nap mérlege: 330 ügyfelük vett részt az állásbörzén. A munkaadói visszajelzések alapján közülük 70-80 fő elhelyezkedése valószínűsíthető.
– Szakigazgatási szervünk egyik feladata, hogy a foglalkoztatási szempontból rehabilitálható ügyfeleknek segítsünk elhelyezkedni. Ezt bővítettük ki azzal, hogy mindenkinek segítünk elhelyezkedni, akinek az egészségi állapota megengedi, hogy dolgozzon – mutatott rá az igazgató. – A börzét megelőzően 1100 megváltozott munkaképességű személyt kerestünk meg levélben Kecskeméten és környékén. Megyénkben az érintettek 25 százaléka részesül rehabilitációs ellátásban, a többiek rokkant ellátottak. Meghívót mindenkinek küldtünk. Akik rehabilitációs ellátásban részesülnek, a környékről valamennyien eljöttek a börzére.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal megyei szakmai koordinátora, Daczi Péter tájékoztatása szerint a program támogatásával 2013 eleje óta 7 ezren jutottak munkához országszerte, a bérköltség-támogatási szerződések összege 4,8 milliárd forint. Bács-Kiskun megyében eddig 850 főt vontak be a projektbe, közülük támogatás segítségével 650 főt, képzésbe pedig 170 főt.

Popovics Zsuzsanna -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!