Közélet

2014.11.21. 18:20

Kis szívével nagyot harcol

Hanna éppen négy hónapos volt, amikor hirtelen rosszul lett. Kiderült, hogy veleszületett szívizomgyenegségben szenved. A várakozás idegtépő hetei következtek, mígnem augusztusban új szívet kapott.

Hraskó István

Május 17-én a kecskeméti Ugrai Gáborné Anikó arra lett figyelmes, hogy négy hónapos kislánya, Hanna szaporán veszi a levegőt. Azonnal bevitte a megyei kórházba, először hörgőgyulladást diagnosztizáltak a kislánynál. Másnap reggelre leromlott az állapota, ezért az ügyeletes gyermekorvos felhívta dr. Gyenes Vilmos gyermekkardiológust, aki szintén megvizsgálta Hannát. Készült egy mellkasröntgen, és kiderült: a csecsemő bal szívkamrája négyszer nagyobb a normálisnál. Gyenes doktor értesítette a pesti Országos Kardiológiai Intézetet, ahova már aznap felszállították Hannát – altatva, lélegeztetve.
– További vizsgálatokat végeztek és elmondták, hogy veleszületett szívizomgyengeségben szenved, új szívet kell kapnia. Én nem akartam ezt elfogadni, az utolsó pillanatig bíztam a csodában, hogy az én kislányom lesz az első, aki magától meggyógyul egy ilyen betegségből. Hiába mondták az orvosok, hogy nincs változás, kapaszkodtam az utolsó szalmaszálba. Annyira hihetetlen és váratlan volt az egész, semmi előjele nem mutatkozott, hogy ilyen komoly baja lenne Hannának. 3350 grammal született, gyorsan hízott két kilót, egészségesnek tűnt – emlékezik vissza élete talán legnehezebb napjaira az édesanya.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Szépen nő a szívátültetésen átesett tízhónapos kislány
[/caption]Június 4-én műtötték először Hannát, egy Magyarországon eddig még nem alkalmazott eljárással, ezután felkerült az Eurotransplant listájára. A szülők várakoztak, reménykedtek – mígnem augusztus 30-án este háromnegyed 9-kor megcsörrent Anikó telefonja. Az időpontra valószínűleg egész életében pontosan fog emlékezni az édesanya, hiszen ekkor tudta meg, hogy van donorszív kislányának, és már el is kezdték felkészíteni az átültetésre.
– Hanna egy nagy harcos. Már magától felül, napról napra fejlődik – mondta Anikó, akihez pénteken látogattunk el Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány kuratóriumi elnöke és Minda László, az ingatlankezelő Kik-For ügyvezető igazgatójának társaságában. A közalapítvány egy játékbabával és hatvanezer forinttal ajándékozta meg a családot, míg a Kik-For koordinálásával, több mint 1 millió forint értékben 14 önkéntes vállalkozó felújította Anikóék lakását.
Hanna a sterilizált kisszobában a kiságyban aludt, amikor megérkeztünk. Édesanyja is szájmaszkban és gumikesztyűben ment be hozzá, ugyanis még fokozottan kell vigyázni, nehogy a baba bármilyen fertőzés elkapjon. A szívátültetés ugyanis azzal járt, hogy immunrendszerét mesterségesen le kellett gyöngíteni. De mint az anyuka szavaiból kitűnik, Hanna gyorsan be fogja hozni „lemaradását”.

– Az orvosok engedélyezték ugyan, hogy a lakás többi részébe is kihozhassuk, de óvatosak vagyunk, mert négyéves kisfiam gyakran hoz haza betegséget az óvodából. Felvettük a védoltásokat is – folytatta Anikó, miközben az emlegetett lurkó folyamatosan rajta csüngött.
– Gabika nagyon nehezen viselte, hogy a nyáron mindennap délután felmentem Budapestre Hannához. Azóta ragaszkodóbb lett. Imádják egymást Hannával. Ha a kislány látja Gabit az ajtónál, fülig ér a szája, ha elmegy, sírva fakad. Kisfiam persze mindig be akarna menni hozzá, nehéz lekötni addig, míg Hannát etetem – mondta az anya. Anikótól megtudtuk: férje egy folyami hajón dolgozik konyhafőnökként, legközelebb karácsonykor tud csak hazajönni.
– Muszáj bírni. Ha férjemnek nem lenne ez a munka, fejtörést okozna, hogyan oldjuk meg Hanna gyógyszerezését. Szeretnénk egyszer befejezni a 2010-ben elkezdett építkezésünket is – tette hozzá Anikó, aki segítséget édesanyjától és húgától kap a mindennapokban.

Tizennégy vállalkozó segített

A család anyagi helyzete nem bírta volna el, hogy önerőből megoldják a lakás szükséges felújítását, a sterilszoba kialakítását.
– Amikor értesültünk a kislány sorsáról, arra gondoltunk, hogy mindenképpen segítenünk kell. Elkezdtük a szervezést. Végül összesen 14 vállalkozó vett részt kisebb-nagyobb mértékben a munkálatokban. Önzetlenül, első hívó szóra segítettek, volt, aki festéket adott, más burkolt, nyílászárót cserélt. Mindenki pontosan, precízen, határidőre elvégezte, amit megbeszéltünk. Átérezték, hogy itt valóban szükség van a segítségre, senki nem kérdezte, mennyi fizetséget kap érte. Óriási köszönet mindenkinek, ez igazi csapatmunka volt. Hanna már a kész lakásba jöhetett haza – mondta a koordinálást végző Minda László, a Kik-For ügyvezető igazgatója. Mint megtudtuk, két hét alatt végeztek a munkával, a festésen, burkoláson kívül nyílászárókat cseréltek, átalakították a vizesblokkot.
A láthatóan meghatott anya az igazgatónak és Horváth Attilánénak is egy-egy, Hannáról készült fotóval köszönte meg a segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!