Közélet

2014.11.20. 21:52

Kevés a hét perc beszélgetés a gyerekkel

Az internetes zaklatás egyre nagyobb mértékben van jelen gyermekeink életében, ami akár öngyilkossággal is végződhet. A szülők viszont legtöbbször nem veszik komolyan csemetéik virtuális életét. Magukra hagyva, felügyelet nélkül élnek online világukban.

Vajda Piroska

Az internet veszélyeiről rendhagyó szülői értekezletet tartott a Natura Hungarica Alapítvány Kiskunfélegyházán a Constantinum Intézményben. Azt, hogy a szülők mennyire nem érzik a probléma súlyát bizonyítja, hogy a városi szinten meghirdetett tájékoztatón minimális volt az érdeklődő.
– A kultúraváltás időszakát éljük. A gyerekek és szüleik között generációs szakadék tátong. Míg a legtöbb szülő digitális bevándorlóként használja az internetet, a gyerekek bennszülöttekként, anyanyelvi szinten beszélik a digitális nyelvet. Komoly problémát jelent, hogy az úgynevezett Z generáció online személyiség mögé bújva éli virtuális életét és sokszor valótlan információkat osztanak meg önmagukról, ami később visszafordíthatatlan károkat okozhat – részletezte Miklya Luzsányi Mónika, pedagógiai szakíró a szülői fórumon, ahol középiskolás önkéntesek szituációs gyakorlatok bemutatásával szemléltették a szülőknek, mi történhet a gyerekkel egy ártatlannak induló csevegés után. Milyen csapdába eshetnek, ha meggondolatlanul adnak ki magukról fontos személyi adatokat. Miklya Luzsányi Mónika ötgyermekes édesanyaként beszélt arról is, hogy megváltozott a családok társadalmi szerepe. A létfenntartásért folyó küzdelemben pedig elvesztek a családi szertartások. Nincs alkalom a beszélgetésre.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint a szülők mindössze hét percet beszélgetnek naponta gyermekeikkel. Ez a rövid idő is csupán a praktikumokról szól. Így viszont szinte lehetetlen, hogy bizalmi kapcsolat alakuljon ki a szülő és gyermeke között, ezért a problémáikat sem osztják meg egymással. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az internet nem az ördögtől való. Ismerete és használata ma már elengedhetetlen a gyerekek boldogulásához. Ezért a szülőknek el kell fogadniuk, természetesen kell kezelniük gyermekeik virtuális életét. Segíteni kell őket abban, hogy jó felhasználók legyenek és ne váljanak internetfüggőkké. Tiltás helyett pedig szabályok bevezetésével óvják csemetéiket. Biztatta a szülőket, hogy bátran lépjenek be a virtuális térbe, hogy így is nyomon követhessék gyermekeik online életét. Ám, arra is figyelmeztetett, hogy tartsák tiszteletben gyermekeik közösségi oldalakon létrehozott intim szféráját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!