Közélet

2014.11.18. 16:42

Kéknyelv: egyre több helyen üti fel a fejét a betegség

A megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal kéknyelv betegség előfordulásának megállapítása miatt több megyei településen újabb intézkedéseket rendelt el.

Zsámbóki Dóra

A megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal kéknyelv betegség előfordulásának megállapítása miatt Ágasegyháza, Izsák, Orgovány, Helvécia, Városföld, Nyárlőrinc, Kunszállás, Fülöpjakab, Kiskunfélegyháza, Bugac, Móricgát, Bócsa, Bugacpusztaháza, Páhi, Kaskantyú és Szank települések közigazgatási területén elhelyezett,  kéknyelv betegségre fogékony állatokat tartó állatállományok esetében újabb intézkedéseket rendelt el – közölte tegnap a kormányhivatal. A november 11-től életben lévő intézkedések értelmében megfigyelési zárlat van érvényben az állományokra vonatkozóan.

A megfigyelési zárlat alatt álló állományokba az intézkedés alapjául szolgáló kitörés(ek) megállapításától számítva 40 napig fogékony állatot beszállítani és onnan kiszállítani tilos. A fogékony állatok kiszállítására vonatkozó tilalom alól azonnali vágás vagy a védőkörzet más településére irányuló, továbbtartási céllal történő kiszállítás esetén az állattartó kérelemére a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága (BKMKH ÉLBÁI) adhat felmentést, ha az előzetesen elvégzett diagnosztikai vizsgálatok kedvező eredménye alapján a kéknyelv betegség gyanúja a telepen a szállítás időpontjában kizárható.

Az állatállományokat a helyszínen a BKMKH ÉLBÁI által kijelölt állatorvosnak meg kell vizsgálni, és a betegségre gyanús állatot (több ilyen állat közül a betegségre legjellemzőbb tüneteket mutató állatot) diagnosztikai céllal le kell ölni,  illetve a leölés helyett vagy azon kívül a betegségre gyanús állatokból laboratóriumi vizsgálat céljából mintát kell venni. Nyilvántartást kell készíteni azokról a helyekről, amelyek elősegíthetik a kórokozó átvivő túlélését, vagy menedéket nyújtanak számára. A hatósági megfigyelés időtartama alatt bekövetkezett elhullás esetén annak okát fel kell deríteni, a betegség megállapításához szükséges vizsgálatokat el kell végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!