Közélet

2014.10.30. 20:27

Több állatot kellett leölni

A megyében egy térségben, Balotaszállásnál mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát, itt kilenc helyen több mint tíz állatot kellett leölni. Egyebek mellett ezt is megtudhatták a résztvevők azon a fórumon, amit tegnap tartottak Kecskeméten a gazdáknak.

Zsámbóki Dóra

A megyében egy térségben, Balotaszállásnál mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát, itt kilenc helyen több mint tíz állatot kellett leölni. Egyebek mellett ezt is megtudhatták a résztvevők azon a fórumon, amit tegnap tartotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete Kecskeméten a gazdáknak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábban a kéknyelv-fertőzés Csongrád és Békés megyei felbukkanása után kijelölt egy 100 kilométeres sugarú védőkörzetet, valamint azon túlmenően egy 50 kilométeres megfigyelési körzetet. A betegség Bács-Kiskun megyei felbukkanása után a megye teljes területe a védőkörzetbe tartozik. Azokon a területeken, ahol a kéknyelv-fertőzést kimutatták, földi és légi szúnyogirtást is végeztettek. A betegségnek nincs élelmiszer-higiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre. Drozdik Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója, elmondta: a továbbiakban az állatok rovarirtó szerrel történő kezelés után, amennyiben klinikai tüneteket nem mutatnak, vágásra bocsáthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!