Kultúra

2014.10.23. 11:59

Az építész életműkiállítása

Az idén hetvenéves Ybl- és Pro Architectúra- díjas építésznek, dr. Farkas Gábornak nyílt életmű-kiállítása szerdán a Kecskeméti Kulturális Központban.

Hraskó István

A Kiskunsági Nemzeti Park székháza,a Természetvédelem Háza, az Északi térfal, a Széchenyi téri buszmegálló, a történelmi főtér rendezése, a Kodály iskola laktanyai szárnya, a Piramis és a Szalag üzletház, a Kerámiastúdió bővítése, a Kisfaludy-ház, a Három Gúnár Fogadó és Szálloda, a Central Passage, a főiskola járműipari tanszéke Kecskeméten, illetve a kisizsáki kápolna, a garai gyermekotthon, a Kunsznetmiklósi Városi Bíróság, a tompai határátkelő, a nemesnádudvari ravatalozó a megyében - pár példa azon épületek közül, amelyek a júliusban hetvenedik születésnapját ünneplő építész, Farkas Gábor nevéhez (is) köthetők. Akinek referencialistáján ezenkívül még igen sok üzletház, családi ház, vagy éppen kapu, szökőkút is sorakozik. A 45 éves szakmai karriert most nagy, fényképes tablókon mutatják be a Kecskeméti Kulturális Központban.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Zombor Gábor államtitkár és három építész: az ünnepelt
[/caption]- Vannak, akik léteznek egy korban, ez az általános emberi állapot. És vannak, akik jelen vannak, adott időben és helyen. Ez azért nagy különbség. Farkas Gábor egyértelműen a jelenlévők sorába tartozik, akik nem a maguk, családjuk, szeretteik sorsában mérik az időt, hanem sokkal tágabb közösségekben. Felelősségérzetük néha országrészek életét fedi le, Gábor például a Jászság, Kiskunság sorsát vállalta fel - méltatta az ünnepeltet dr. Finta József Kossuth- és Ybl-díjas építész. Mint hozzátette: Farkas Gábor négy évtizedes pályafutásában egy nagyon tudatosan, elhivatottan dolgozó ember és egy örök játékos karaktere rajzolódik fel.
Zombor Gábor egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy Kecskemét különleges hangulata, szellemisége nemcsak az emberekből, hanem a városképből, a város épületeiből, közösségi tereiből is árad - vélhetően azért, mert a város építészei, építőmesterei mindig figyeltek arra, hogy az építkezés mellett az értékeket is megőrizzék. A volt polgármester azt mondta: Farkas Gáborban olyan jellemet ismert meg, akivel végül mindig kompromisszumra lehetett jutni, ugyanakkor példát mutatott abból, “hogyan kell kiállni a megfelelő határok között az elveinkért, és azért, amiben hiszünk”.

- A kecskeméti élet boldog pillanatai vannak a falakon - összegzett Zombor Gábor a tablókra célozva.
Farkas Gábor úgy vélte: például egy életmű-kiállítás kedvéért is érdemes megöregedni, ha ilyen sokan kíváncsiak rá.
- Nem ért volna ez az öröm, ha ezekben az évtizedekben nem állanak mellettem kiváló építész kollégák, tanítványok, szakági tervezők, gépész- és elekromos tervezők, geodéták - mondta az építész. Köszönetet mondott megbízóinak is, akik nélkül nem juthatott volna sok szép feladathoz, "szurkolóinak", akik akkor is mellette áltak, ha elbizonytalanodott, és családjának, akik tolerálták munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!