Közélet

2014.10.23. 09:37

Megalakult az új közgyűlés Kecskeméten

Szerdán tartotta alakuló ülését az új kecskeméti képviselő-testület. Döntöttek az alpolgármesterekről, bizottsági tagokról és fizetésekről.

H. I.

- Az önkormányzati választás törvényes keretek között, jól előkészítetten, szervezetten folyt, nyugodt és és kiegyensúlyozott kampánynak lehettünk tanúi - mondta el az ülés elején dr. Török Zoltán, a helyi választási bizottság elnöke, aki röviden ismertette a választás kecskeméti eredményeit.

Az ülésen először Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét új polgármestere, majd a 21 megválasztott képviselő tette le az esküt.
- Az elődök, városunk egykor volt polgármesterei magasra tették a mércét, én pedig tisztában vagyok annak felelősségével, hogy az ő munkájukat Kecskemét első női polgármestereként legalább azon a színvonalon, de inkább jobban kell folytatnom, teljesítenem - mondta
Szemereyné Pataki Klaudia.

Programját vázlatosan így foglalhatnánk össze:

- sokmilliárdos (elsősorban közlekedés-fejlesztési) beruházások befejezése

- lakossági önerős útépítések terén a lemaradás behozása

- modern közvilágítás kiépítésének folytatása

- bérlakás-fejlesztés, első körben Homokbányán

- külső városrészek fejlesztése

- munkahelyek teremtése, a kkv szektor, a szolgáltatóipar segítése révén

- közbiztonság javítása: közterület-felügyeleti rendszer fejlesztése, átszervezése, a polgárőrök jelentősebb támogatása, a térfigyelő kamerarendszer kibővítése, a nyugdíjasok, egyedül élők részére figyelési rendszer kialakítása

- angol és német nyelv oktatása az óvodákban

- szakképzés és a felsőoktatás erősítése, belátható időn belül egyetem

- Kodály-kultúra erősítése

- családokat elismerő programok, akciók körének bővítése

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az SZMSZ módosítása kapcsán javasolta, hogy a közgyűlés saját tagjai közül két főállású alpolgármestert, és két „külső”, társadalmi megbízatású alpolgármestert válasszon. Egyúttal indítványozta, hogy a városüzemeltetési és nemzetiségi ügyek, illetve a megyei területfejlesztéssel kapcsolatos egyeztetés felügyeletét tanácsnok lássa el. Király József, az MSZP frakcióvezetője felszólalásában indokolatlannak nevezte a külsős alpolgármesterek és tanácsnokok megválasztását. Mint mondta: azzal, hogy Szemereyné Pataki Klaudia főállású polgármester, szerinte két alpolgármesterrel is el tudja látni a városvezetői feladatokat. A polgármester válaszában kijelentette: olyan személyeket javasolt társadalmi megbízású alpolgármesternek, akik nagyon fontos részei lesznek az önkormányzati munkának, tapasztalatukkal, felkészültségükkel sokat segíthetnek majd. Király József módosító javaslatait ezután leszavazta a városvezető Fidesz-KDNP frakció.

Falusi Norbert (LMP) felvetette, hogy a helyi civil egyesületeket is be kellene vonni a közgyűlési meghívottak körébe, és a tanácskozási joggal is felruházhatnák őket a testületi üléseken. Javasolta azt is, hogy évente ne csak két, hanem négy közmeghallgatást tartsanak, és ne munkaidőben, mert jelen formájában a fórumokra kevesen tudnak elmenni. A civilek közgyűlési meghívására vonatkozó javaslatát dr. Szeberényi Gyula (Fidesz-KDNP) ugyanakkor "nem konstruktívnak" minősítette, mondván: több ezer egyesület van a városban, ezért egy ilyen tervet előre egyeztetni kell, meghatározni azt a kört, akiket ésszerű meghívni, ráadásul a testületi ülések nyilvánosak, a városi televízió élőben közvetíti őket, a közgyűlési anyagok pedig elérhetők az interneten. Végül Falusi Norbert javaslatáról nem is szavazott a testület, mert mint dr. Határ Mária jegyző kifejtette: az ilyen képviselői módosító indítványt szövegszerűen kell előterjeszteni, és előző nap írásban kellett volna Falusi Norbertnek benyújtania, a jegyző törvényességi véleményével ellátva.  Az LMP-s képviselő megjegyezte, az előző testületben volt lehetőség szóbeli indítványozásra, de hozzátette: a témát írásos formában vissza fogja hozni a közgyűlés elé.

Illetmények és költségtérítések

Szemereyné Pataki Klaudia

polgármester

Illetmény: bruttó 747 900 forint/hó

Költségtérítés: bruttó 112 185 forint/hó

Mák Kornél és dr. Szeberényi Gyula Tamás

főállású alpolgármesterek

Illetmény: bruttó 673 100 forint/hó

Költségtérítés: bruttó 100 965 forint/hó

Dr. Homoki Tamás és Gaál József

társadalmi megbízatású alpolgármesterek

Illetmény: bruttó 336 555 forint/hó

Költségtérítés: bruttó 50 483 forint/hó

Végül tehát négy alpolgármestere lett Kecskemétnek (hozzátehetjük, újra, hiszen 2010-ben is négy alpolgármester kezdett). A Szemereyné Pataki Klaudia által javasolt alpolgármesterekről titkos voksolással, borítékban leadott szavazólapon döntöttek a képviselők (Mák Kornél és Szeberényi Gyula nem szavazott magára). Szeberényi Gyulát egyhangúan, 21 igen szavazattal, Mák Kornélt 20 igen (1 nem), Gaál Józsefet, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnökét 16 igen (2 nem és 4 tartózkodás), dr. Homoki Tamás ügyvédet pedig 15 igen (3 nem és 4 tartózkodás) szavazattal választották meg a tisztségre.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kecskemét első női polgármestere négy alpolgármester segítségével kezdi meg a munkát
[/caption]Szeberényi Gyula elsősorban a polgármester általános helyettesítésével járó feladatokat látja majd el. Mák Kornélhoz a kultúra, a szociális ügyek, a civil szervezetekkel és egyházakkal kapcsolatos ügyek, Gaál Józsefhez pedig a gazdaságfejlesztés fog tartozni. Homoki Tamás feladata az önkormányzati cégek, társaságok felügyelete, a szerződések előkészítése, egyeztetése, a “jogi harmónia, biztonság” megteremtése lesz.
Sipos Lászlót a városüzemeltetési és nemzetiségi ügyek, Bogasov Istvánt a megyei területfejlesztéssel kapcsolatos egyeztetés felügyeletére tanácsnoknak választották. Ellenszavazatok nélkül döntöttek a közgyűlés hat bizottságának elnökéről, alelnökéről, képviselő és külsős tagjairól is. És megszavazták a polgármester, illetve az alpolgármesterek törvény szerinti illetményét és költségtérítését.

A kecskeméti képviselő-testület tagjai

Polgármester: Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP). Képviselők: Bogasov István, Engert Jakabné, Falu György Tamás, Hörcsök Imre, Kósa József, Kovács Ferenc, Lévai Jánosné, Leviczky Cirill, Mák Kornél, Molnár Pál, Nemcsik Mátyás Ferenc, Pászti András, Sipos László, dr. Szeberényi Gyula Tamás, dr. Sztachó-Pekáry István (Fidesz-KDNP), Dobos József, Király József (MSZP), Radics Tivadar, Süli Csontos Ottó László (Jobbik), Falusi Norbert (LMP), Szőkéné Kopping Rita (DK).

A bizottságok

Esélyteremtési Bizottság (7 fő)
Elnök: Engert Jakabné, alelnök: Pászti András, képviselő tagok: Molnár Pál, Radics Tivadar, külső tagok: dr. Pánczél Gyula, Papp Zsolt, Török Józsefné.

Értékmegőrzési Bizottság (7 fő)
Elnök: Hörcsök Imre, alelnök: Süli Csontos Ottó, képviselő tagok: Lévai Jánosné, Falusi Norbert, külső tagok: dr. Sárközy István, Győrfi Róbert, Pál Attila.

Fejlesztési, Környezetvédelmi és Agrár Bizottság (7 fő)
Elnök: Falu György Tamás, alelnök: Szőkéné Kopping Rita, képviselő tagok: Nemcsik Mátyás, dr. Sztachó-Pekáry István, külső tagok: Szenes Márton, Rigóné Kiss Éva, Kriskó Dávid.

Jogi és Ügyrendi Bizottság (5 fő)
Elnök: dr. Sztachó-Pekáry István, alelnök: Dobos József, képviselő tag: Nemcsik Mátyás, külső tagok: dr. Kovalcsikné dr. Kalmár Éva, dr. Magó András.

Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság (7 fő)
Elnök: Leviczky Cirill, alelnök: Bogasov István, képviselő tagok: Süli Csontos Ottó, Molnár Pál, külső tagok: dr. Fekete Gábor, dr. Szabó József, Laskovics Diána.

Városüzemeltetési Bizottság (7 fő)
Elnök: Király József, alelnök: Sipos László, képviselő tagok: Kósa József, Kovács Ferenc, külső tagok: dr. Iványosi Szabó András, dr. Szabó József, Molnár Ferenc.

 

Így szól a képviselők esküje

Én, ...becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak alaptörvényéhez hű leszek. Jogszabályait megtartom, és másokkal is megtartatom. Helyi önkormányzati képviselő tisztségemből eredő feladataimat Kecskemét fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.

 

- lakossági önerős útépítések terén a lemaradás behozása

- modern közvilágítás kiépítésének folytatása

- bérlakás-fejlesztés, első körben Homokbányán

- külső városrészek fejlesztése

- munkahelyek teremtése, a kkv szektor, a szolgáltatóipar segítése révén

- közbiztonság javítása: közterület-felügyeleti rendszer fejlesztése, átszervezése, a polgárőrök jelentősebb támogatása, a térfigyelő kamerarendszer kibővítése, a nyugdíjasok, egyedül élők részére figyelési rendszer kialakítása

- angol és német nyelv oktatása az óvodákban

- szakképzés és a felsőoktatás erősítése, belátható időn belül egyetem

- Kodály-kultúra erősítése

- családokat elismerő programok, akciók körének bővítése A kecskeméti képviselő-testület tagjai Polgármester: Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP). Képviselők: Bogasov István, Engert Jakabné, Falu György Tamás, Hörcsök Imre, Kósa József, Kovács Ferenc, Lévai Jánosné, Leviczky Cirill, Mák Kornél, Molnár Pál, Nemcsik Mátyás Ferenc, Pászti András, Sipos László, dr. Szeberényi Gyula Tamás, dr. Sztachó-Pekáry István (Fidesz-KDNP), Dobos József, Király József (MSZP), Radics Tivadar, Süli Csontos Ottó László (Jobbik), Falusi Norbert (LMP), Szőkéné Kopping Rita (DK).

Illetmények és költségtérítések Szemereyné Pataki Klaudia

polgármester

Illetmény: bruttó 747 900 forint/hó

Költségtérítés: bruttó 112 185 forint/hó

Mák Kornél és dr. Szeberényi Gyula Tamás

főállású alpolgármesterek

Illetmény: bruttó 673 100 forint/hó

Költségtérítés: bruttó 100 965 forint/hó

Dr. Homoki Tamás és Gaál József

társadalmi megbízatású alpolgármesterek

Illetmény: bruttó 336 555 forint/hó

Költségtérítés: bruttó 50 483 forint/hó Így szól a képviselők esküje Én, ...becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak alaptörvényéhez hű leszek. Jogszabályait megtartom, és másokkal is megtartatom. Helyi önkormányzati képviselő tisztségemből eredő feladataimat Kecskemét fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.

Kecskemét első női polgármestere négy alpolgármester segítségével kezdi meg a munkát -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!