Közélet

2014.10.21. 16:39

Nincs Hepatitis A járvány Bács-Kiskun megyében

Összesen 17 gyermek és 31 felnőtt került orvoshoz az elmúlt hetekben Bács-Kiskun megyében fertőző májgyulladás miatt. A 48 emberből mindössze 5 szorult kórházi ellátásra. Kilenc oktatási intézmény érintett.

Zs. D.

Nem beszélhetünk Hepatitis A járványról Bács-Kiskun megyében, az augusztus óta regisztrált 48 megbetegedés között ugyanis a vizsgálatok szerint nincs „ok-okozati összefüggés, elszigetelt esetekről beszélhetünk” – hangzott el egyebek mellett azon a sajtótájékoztatón, amit kedden tartott a témában dr. Balogh Melinda, a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv vezetője, és dr. Zombor Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója.

Mint arról korábban beszámoltunk: a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve pénteken adott tájékoztatást arról, hogy Kecskeméten, és a járásban a korábbi évekhez viszonyítva több vírusos májgyulladást regisztráltak. A fertőző májgyulladás egyik kórokozója a Hepatitis A vírus, mely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel-itallal terjed. Betegségük elején, székletükkel ürítik a fertőzöttek a vírust. A betegség hirtelen fellépő, néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezeket a tüneteket néhány nap elteltével étvágycsökkenés, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat. A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők, melynek a fertőzés átadásában jelentős szerepe van. A kézmosásnak, kézfertőtlenítésnek fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, de védőoltás is kérhető a vírus ellen.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Zombor Attila és Balogh Melinda. Nem beszélhetünk járványról Bács-Kiskunban.
[/caption]A keddi sajtótájékoztatón elhangzott: megyénk hepatitis járványügyi helyzete több mint két évtizede kimagaslóan kedvező volt, megbetegedést csak igen ritkán észleltek területünkön, ez viszont együtt járt azzal, hogy közben a felnövő új nemzedéknek nem volt alkalma találkozni a betegség kórokozójával, így az általános fogékonyság megnőtt. Az elmúlt hetekben 48, egymástól független megbetegedést regisztráltak a megyében. Tizenhét gyermek és harmincegy felnőtt fertőződött meg, öten szorultak kórházi ellátásra. A Hepatitis A járvány kilenc oktatási intézményt érint.

A Petőfi Népe kérdésére Balogh Melinda elmondta, érintett intézmény a kunszentmiklósi Szent Imre Szakképző iskola, a dunavecsei iskola, valamint Kecskeméten a Lánchíd utcai iskola, a műszaki szakképző iskola, a Kandó Kálmán Szakközépiskola, a Béke téri általános iskola, a Kodály-iskola, az Ifjúság úti óvoda, valamint a Hunyadi-iskola. Ezekben az intézményekben jellemzően egy-egy tanuló kapta el a betegséget. Az egyik intézményben egy tanítónő, illetve az egyik óvodában egy dajka betegedett meg. Balogh Melinda hangsúlyozta: a Béke téri általános iskolában az elmúlt hetekben végigsöprő, hányással, hasmenéssel járó megbetegedések nem hozhatók összefüggésbe a Hepatitis A vírussal. A hepatitises felnőttek nem az ezekben az intézményekben tanuló gyermekek szülei. Többen külföldön fertőződhettek meg, de volt olyan eset is, hogy egy holland vendégtől kapta el valaki a vírust.

Amennyiben megbetegedést észlelnek, a beteg környezetében élők, illetve azok, akik érintkezhettek a beteggel, azonnal ingyenes védőoltást kaptak. Eddig több mint 600-an kapták meg a vakcinát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!