Közélet

2014.10.21. 07:07

Miből élünk? – felmérik a háztartások helyzetét

Miből élünk? címmel a háztartások életkörülményeit feltáró felmérés kezdődött tegnap Magyarországon. A kérdezőbiztosok december 7-éig járják a településeket – erről tartott sajtótájékoztatót Virágh Eszter szakmai tanácsadó a KSH kecskeméti főosztályán.

Popovics Zsuzsanna

A felmérést az Európai Központi Bank (EKB) kezdeményezte 20 országban, Magyarországon a KSH hajtja végre. Az adatokat véletlenszerűen kiválasztott 18 ezer háztartásból, 167 településen gyűjtik össze. Bács-Kiskun megyében 7 település érintett: Baja, Borota, Imrehegy, Jánoshalma, Kecskemét, Kiskunfélegyháza és Kiskunhalas. Az adatgyűjtők összesen 740 háztartást keresnek fel.

A kérdések a tárgyi javakat (így az ingatlanokat, a járműveket, az értéktárgyakat, az üzletrészeket), a pénzügyi javakat (például a kötvényeket, a betéteket, a részvényeket), a jövedelmeket és az adósságokat érintik. Ezekre személyesen a kérdezőbiztosnak vagy az interneten lehet válaszolni (utóbbira október 20. és november 23. között van lehetőség). A háztartásokat felkereső kérdezők hivatalos igazolvánnyal rendelkeznek. A KSH az adatokat bizalmasan kezeli, felhasználásuk összesítve, az egyedi azonosítás nélkül történik. A válaszoló háztartások 1000 forintos étkezési-utalványt kapnak, míg a kérdőívet interneten kitöltő háztartások között összesen tíz darab táblagépet sorsolnak ki.

Az adatok feldolgozása várhatóan nagyjából egy évet vesz igénybe, azaz a felmérés eredményei várhatóan jövő ősszel lesznek ismertek. A felmérés célja, hogy az EKB körültekintőbben alapozhassa meg a pénzügyi döntéseit. Kiindulópontja az volt, hogy a válság hogy érintette a családokat, háztartásokat, melyek közülük a legsérülékenyebbek. Hasonló vizsgálódás már volt egyszer 2010–11-ben, de abban Magyarország még nem vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!