Gazdaság

2014.10.21. 07:03

Hétszáz milliárd forint érkezhet

Társadalmi egyeztetésen vitatták meg a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia tervezetét, amely várhatóan lehetőséget fog nyitni a megyei vállalkozások számára az Európai Uniós forrásokhoz való hozzáférésre a kutatás-fejlesztés és innováció területén.

Zsámbóki Dóra

A 2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszakban kutatás-fejlesztésre és innovációra (KFI) hazánk várhatóan több mint 700 milliárd forint EU által társfinanszírozott támogatást költhet el. A támogatások folyósításának egyik feltétele, hogy az egyes területi egységek gazdasági és kutatási területeken szakosodjanak, mely irányokat nemzeti intelligens szakosodási stratégiába (röviden: S3) szükséges foglalni. Magyarország S3 tervezési folyamatait a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) koordinálja. A stratégia készítés fontos része, hogy a munkába a helyi gazdaság, társadalom képviselői az S3 tervezet véleményezésével is bekapcsolódjanak.
Szeptember közepén megyénkben is megrendeztek egy workshopot a megye fejlesztési irányainak meghatározása érdekében.

Ezen első fordulóban részt vettek javaslatai (országosan 497 megfogalmazott specializációs irány) valamint az online kérdőívek eredményei alapján szakértők összesítették a nemzeti fejlesztési prioritásokat.

A helyi szereplők által kialakított irányok véleményezése érdekében csütörtökön Kecskeméten is bemutatták a stratégia tervezetét. A társadalmasítás 2. körére szervezett megyei rendezvényen lehetőség volt személyesen módosító javaslatokat tenni. A helyi szereplők az általuk kialakított irányok véleményezése érdekében osztották meg egymással gondolataikat, amelyek hozzájárulnak a dokumentum további finomításához és a végleges forma elkészüléséhez.

A stratégia és a fejlesztési prioritások meghatározásának célja, hogy a párhuzamosságok kiküszöbölésével koncentráltabban és célzottabban juthassanak hozzá a gazdaság hazai szereplői a támogatásokhoz. Az S3 tervezés Európai Uniós módszer és útmutatás alapján történik. A folyamat egyik kulcseleme, hogy a teljes társadalom részt vegyen a tervezési folyamatban, vagyis az akadémiai (oktatás és kutatás), az üzleti (vállalkozások), a kormányzati szféra szereplői és az innovációt felhasználók (magánszemélyek, érdekképviseleti csoportok).

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Véleményezni lehetett a megyei fejlesztési stratégiát
[/caption]A fejlesztési irányokat úgy kellett kijelölni, hogy közben a helyi szereplők a térségi gazdaság és társadalom változásainak folyamatos elemzésével, az érintettek széles körének aktív részvételével, vállalkozói szemmel, a kockázatokat vállalva hozzanak meg a térség szempontjából tartós fejlődést eredményező, a jövő innovációival kapcsolatos jelenbeli döntéseket. A kijelölés során törekedni kellett az olyan fejlődési lehetőségek megtalálására, amelyek ágazatok közöttiek, vagy éppen nem is gazdasági ághoz, hanem bizonyos, a gazdasági szereplők által alkalmazott gyártási/szolgáltatási technológiákhoz kapcsolódnak. Fontos szempont volt az is, hogy a kijelölt prioritások próbálják diverzifikálni a lehetséges fejlesztési irányokat.

A stratégia egyeztetésében online formában is bárki részt vehetett. A beérkező adatok alapján véglegesített stratégia várhatóan november közepére készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!