Közélet

2014.10.20. 15:32

Kevesebb mint 50 a hepatitises betegek száma Bács-Kiskun megyében

Kecskeméten és környékén, augusztus óta 50-nél kevesebb esetben jelentettek Hepatitis A vírusos megbetegedést – közölte a Petőfi Népe megkeresésére hétfőn a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal.

Zs. D.

Mint arról korábban beszámoltunk: a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve pénteken adott tájékoztatást arról, hogy Kecskeméten, és a járásban a korábbi évekhez viszonyítva több vírusos májgyulladást regisztráltak, a megbetegedések számát azonban akkor nem közölték. A megbetegedések bejelentését követően a Népegészségügyi Intézet szakemberei az érintett közösségekben járványügyi vizsgálatot végeztek és végeznek. A beteg környezetében élők számára az oltóanyagot térítésmentesen biztosítják, és megszervezik a védőoltások leggyorsabb lebonyolítását. A közlemény kitér arra is, hogy felnőttek és gyermek körében is előfordult a betegség, de nem volt minden esetben szükség kórházi beutalásra.

A szerkesztőségünkhöz hétfőn eljuttatott tájékoztatásban a kormányhivatal azt hangsúlyozza: nem Hepaitis A vírus okozta Kecskemét egyik általános iskolájában október közepén, az egy-két napos hasmenéssel-hányással járó betegséget.  – Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a két esemény között semmiféle összefüggés nincs! Teljesen különböző fertőző betegségről van szó. Ezzel kapcsolatban még folynak a vizsgálatok. Eltérnek egymástól mind a kórokozó, mind a betegség tünetei és a lappangási idő vonatkozásában – írták. Az, hogy melyik iskoláról van szó, nem derül ki a közleményből.

A hétfői közlemény is kitér arra, hogy a kézmosásnak, kézfertőtlenítésnek, különösen ételkészítés, étkezés előtt, WC használata után fontos szerepe van a betegségek megelőzésében. A hepatitis A megbetegedés megelőzésére gyógyszertári forgalomban, receptre, rendelkezésre állnak oltóanyagok. A védettség kialakulása oltóanyagtól függően 10-15 nap. Hosszú távú védelem kialakításához az első oltás után emlékeztető oltás szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!