Közélet

2014.10.02. 17:21

Szombattól újabb ebzárlat jön

Szombattól 14 napon át ebzárlat és legeltetési tilalom lesz a megyében. A tilalom elrendelését a rókák őszi veszettség elleni országos immunizálási kampánya tette indokolttá.

Zsámbóki Dóra

Az ebzárlat alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.

Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni; a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát, és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni. A jogszabály szerint az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófamentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető kutyák „rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére” mentesek a korlátozás alól. Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Ha a kóbor eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és befogása, hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával, a kerületi fő állatorvos határozatára le kell ölni. Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Mint emlékezetes: megyénkben tavaly szeptembertől idén július végéig azért kellett ebzárlatot tartani, mert a területen több veszett rókát is találtak. Az akkori ebzárlat vége óta újabb esetet nem regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!