Kultúra

2014.09.25. 13:10

Jelentősen bővül évről évre a múzeum gyűjteménye

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum bár évek óta egyre kevesebb pénzből gazdálkodik a nehezedő feltételek mellett is jelentősen bővítette a gyűjteményét.

Barta Zsolt

Ez derül ki abból az írásos anyagból, amelyet a körösi városatyák kaptak a közelmúltban. Hat év alatt több mint 20 százalékkal csökkent a kiállító intézményre költhető összeg. Míg 2008-ban több mint 24 millióból gazdálkodott a Petőfi Sándor kultuszát ápoló intézmény, addig tavaly ez az összeg 21,58 millióra csökkent. A bevételek azonban nem sokat változtak, a hat évvel korábbi 2,6 millióról 2,8 millióra növekedtek.

Ennek ellenére jelentős mennyiséggel bővült a Petőfi-kultuszt tükröző képzőművészeti anyag. Jelentős gyarapodást jelentett mennyiségben és minőségben egyaránt a Petőfi szilveszterre meghirdetett képzőművészeti pályázat, melyre száznál több munka érkezett. Ebből 64-et talált a szigorú szakmai zsűri kiállításra alkalmasnak. A művészek 53 alkotást ajándékoztak a múzeum gyűjteményének, három kisplasztikai munkát sikerült megvásárolni.

Pályázaton nyerte a múzeum az egyedi Petőfi-kárpit megvásárlásához szükséges anyagi forrást az NKA-tól. A Magyar Kárpitművészek Egyesülete 24 alkotójának közös munkája a mintegy 5 négyzetméteres remekmű. A gyűjtemény bővülése azonban magával hozott egy új megoldandó problémát. 
Ma az intézmény már nem képes megfelelni a raktározási követelményeknek, bár megoldás lenne. Az önkormányzat tulajdonában lévő, a jelenlegi raktár- és irodaépület másik felét lehetne kialakítani raktárnak. A múzeumban tavaly 16564 látogató járt, azaz többen mint amennyi Kiskőrös lakossága. Ugyanakkor az is igaz, hogy a vendégek száma néhány ezerrel csökkent az utóbbi években.

Címkék#kiskőrös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!