Gazdaság

2014.09.17. 12:38

Nem minden zöld, ami zöld

Megpróbálják kijárni a kormánynál a gazdálkodók, hogy ismerje el a főhatóság zöldfelületnek a szántóföldeket övező erdősávokat, berkeket. Az agrártárcánál rövidesen döntenek a kérésről.

Miklay Jenő

A szántó birtokokhoz tartozó fák, vagy lágyszárú évelők alkotta flóráról kérnek hivatalos elismerést földtulajdonosok és bérlők azért, hogy megúszhassák a zöldítést. A jövő évtől induló új agrártámogatási rendszer ugyanis környezet- és természetvédelmi feladatokat ró a mezőgazdálkodókra. Nem kötelező ugyan a teljesíteniük, de akkor az eddigiekhez képest jóval kevesebb központi forrásra számíthatnak. Az összes évi támogatás 30 százalékát kötötte a kormány az úgynevezett zöldítéshez, ami újabb költségekkel jár. Az elvonást elkerülendő, muszáj költeni rá, legalábbis azoknak a gazdáknak, akik birtokán nincs évelő zöldfelület. A legtöbb szántó körül azonban van erdősáv, gyep amelyekkel eleve teljesültek a követelmények feltéve, hogy az agrárkormányzat majd el is ismeri azt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kóstoló a télre való szénából. A kaszálók zöldek a jogszabályok szerint is.
[/caption]– Reményt látunk arra, hogy a meglévő erdősávokat zöldítésnek tekintheti az agrártárca. Ilyen elfogadást várnak a gazdák a lucernaföldek esetében is. Egyébként a zöldítés nem újdonság, az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevők támogatását eleve hozzá kötötték. Jövőre pedig minden gazdára vonatkozik, akik 5 hektárnál nagyobb földet művelnek. A jogszabály szerint a birtok nagyságtól függően az összterület 7–10 százalékát kell zöldíteni. A meglévő erdősávok zöldítésként való elismerésével főleg a kisebb földterülettel rendelkezők járnának jól, hiszen sokuk földjéhez tartozik elég nagy erdősáv, gyep. Ily módon országosan mintegy 40 ezren, közelebbről pedig az összesen 24 ezer Bács-Kiskun megyei gazdálkodó közül is sokan úgymond, egyből letudhatnák a környezetvédelmi feladatot. Egyébként az új támogatási rendszernek ez az eleme elismerésre méltó, hiszen a termőföldek gyógyítását, a tájra jellemző flóra és fauna megóvására sarkallja a földművelőket – ismertette a zöldítés lényegét Kerekegyházán Szilvási-Hazag Imre mezőgazdasági szaktanácsadó.

A 2015-től kezdődő új közvetlen támogatási rendszer részleteiről, hivatalos helyről elsőként a Dél-Pest megyei gazdák értesültek a kistérségi hibridkukorica fajtabemutatón. A szakmai fórumon a szaktárca államtitkára, Czerván György a támogatási rendszerről egyebek közt elmondta még: beléptették a rendszerbe a fiatal gazdák támogatását, ami eddig csak a vidékfejlesztési alapoknál volt elérhető. Körülbelül 15 százalékkal emelik a termeléshez kapcsolt támogatásokat. Újdonság a kisgazdaságok számára az egyszerűsített átalány-támogatási rendszer, amely a kisebb területen gazdálkodóknak lehet előnyös. A jövőben 1037 hektárig az eddigi területalapú támogatást kapják a gazdák, a fölött 1200 hektárig 5 százalékkal csökken ez a forrás, 1200 hektár fölött pedig nem jár. A megvonással évente 20 milliárd forint szabadul fel az ágazatban, melyet munkahelyek létesítésére és fenntartására fordítanának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!