Gazdaság

2014.09.02. 13:02

A műtrágyától virágzott az adócsalás

A közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi revizorai egy jól szervezett számlázási láncolatot lepleztek le, amelynek tagjai műtrágyával kereskedtek, és eközben százmilliós nagyságrendben csalták el a költségvetésnek járó áfát.

baon.hu

Vizsgálatok sora derített fényt arra, hogy a román eredetű és több milliárd forint értékű műtrágyát több cégen keresztül is átszámlázták. A szálak végül egy budapesti társasághoz vezettek, amely egy dél-alföldi cég német tulajdonosától vette meg a szóban forgó árut.

A német tulajdonos rendszeresen, egy román gyárból, nagy mennyiségben vásárolt műtrágyát, amelyet a belföldi cégén keresztül értékesített, főként hazai mezőgazdasági vállalkozásoknak. A csalás lényege, hogy a bevallásban a külföldről történő beszerzés mellett egy azonos összegű fiktív belföldi beszerzés levonható áfáját állították be, kinullázva ezzel a műtrágya belföldi értékesítése utáni nagy összegű áfafizetési kötelezettséget. A NAV részére bemutatott, látszólag makulátlan szállítóleveleket, fuvar-megrendeléseket a számlázási láncolatnak megfelelően papírozták le - tudtuk meg a NAV közleményéből.

A fuvarozóknál elvégzett vizsgálatok, a beszerzett nyilatkozatok és az üzleti levelezések azonban egyértelműen alátámasztották, hogy a közbenső cégek a gazdasági folyamatokban ténylegesen soha nem vettek részt, működésük pusztán számlakiállításra, utalások fogadására, valamint küldésére korlátozódott, a megrendelő okmányok és szállítólevelek pedig csak a valósnak tűnő kereskedelmi kapcsolatok szimulálása céljából készültek.

A bizonyítékok alapján a revizorok megállapították, hogy a színlelt számlázási láncolat alapja és célja a műtrágya belföldi forgalomba hozatalát terhelő áfa megfizetésének elkerülése volt. Az adórevizorok 362 millió forint adóhiányt állapítottak meg, és 685 millió forint bírságot szabtak ki, emellett feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóihoz, akik költségvetési csalás miatt folytatnak nyomozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!