Kultúra

2014.08.23. 13:47

Hétköznapi emberek, nem hétköznapi hobbival

Teljesen amatőr, hétköznapi emberek, akik hobbiból, saját örömükre és megelégedésükre kezdtek rajzolni.

Kubatovics Tamás

Teljesen amatőr, hétköznapi emberek, akik hobbiból, saját örömükre és megelégedésükre kezdtek rajzolni. Ezt mondja társairól Siposné Kerekes Melinda, akinek nagy szerepe van abban, hogy július végén helyi alkotók munkáiból válogató kiállítás nyílt Sükösdön, a képeket szeptember 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők. 

– A jobb agyféltekés technika elsajátítása után nagyon rövid idő alatt jutottunk el a „pálcikaemberes”-ről az élethű rajzok szintjére. Ezt megelőzően csupán a rajzolni tudás vágya volt meg bennük, semmilyen képzőművészeti képzésben nem részesültünk. Egy kicsit önzőségből indult a tanfolyam, mert szerettem volna ezt a technikát elsajátítani, csak kerestem még hasonló érdeklődésű embereket magam mellé – meséli a módszer térhódításáról. Palásti Zsolt vezetésével tavaly novemberben alakult meg csoportjuk, most 10-15 ember rajzol a heti egyszeri, három órás foglalkozásokon, de ennél többen megfordultak már köztük.

– A rajztudás minden ember veleszületett képessége. Bármennyire is furcsán hangzik, a rajzolni tudás titka nem a kézügyességben, hanem a látásmódban rejlik. A tanfolyamon nem csak és nem kimondottan a rajzolás tanítása történik, elsősorban a rajzoláshoz szükséges látásmódot tanulják meg a résztvevők. A rajzolás művészete a jobb agyfélteke feladata. A rajztudás képessége abban rejlik, képesek vagyunk-e elérni, hogy a bal agyfélteke racionalitása ne gátolja meg a jobb agyfélteke kreativitását. Az ember az érzelmei alapján gondolkodik, és cselekszik, rajzolás során az ember kezét is minden esetben az érzelmei irányítják. 

Címkék#sükösd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!