Kék hírek, bulvár

2014.08.19. 07:24

A Mercedes-gyár beszállítójának adta ki magát a csaló

A kecskeméti Mercedes-gyár alkalmazottjának, a gyár leendő beszállítójának, illetve német és osztrák bankokban komoly befolyással bíró személynek adta ki magát egy 58 éves csaló. Nyolc sértettől - köztük a félegyházi polgármestertől - csalt ki milliós összegeket. Most vádat emeltek ellene.

H. I.

A hitelesség kedvéért Mercedes-terepjárót használó, németül jól beszélő és németországi tartózkodási hellyel is rendelkező vádlott - akit sajtóértesülések szerint a károsultak csak „Frank úrként” ismertek - 2010-ben kezdte csalássorozatát.

– Egy kecskeméti férfit úgy csapott be, hogy valótlanul azt állította: Mercedes szalont és szervizt akar építeni és ehhez megvásárolja a sértett ingatlanát. A vádlott a „szalon működtetéséhez” egy céget is létrehozott és abban állapodott meg a sértettel, hogy a férfi a vállalkozáshoz szükséges banki kaució kifizetése érdekében megveszi a cég 1/2 tulajdonrészét 227 millió forintért. A vádlott a sértett megtévesztéséhez látványterveket és banki dokumentumokat is bemutatott – részletezte a vádiratot dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

A megtévesztés sikeres volt: a sértett 2010. július 9-ig több részletben összesen 40 millió forintot adott át a vádlottnak. A pénzt azonban nem kapta vissza, ugyanis “Frank úr” nem állt kapcsolatban a Mercedes gyárat működtető cégekkel, csak a sértett pénzére utazott.

A vádlott egy építészként dolgozó kecskeméti nőt is megkárosított. Ennél az esetnél azt hazudta, hogy a Mercedes gyár beszállítója és a sértett számára egy osztrák banknál tud nagyon kedvező hitelt intézni. A németül nem beszélő építésznővel többször elutazott Bécsbe, ahol a sértettnek bankszámlát nyitottak. A csaló a hölgynek azt mondta – valótlanul –, hogy a hitelhez önerőt kell befizetni.

– A sértett 2011 novemberétől a bécsi látogatások során több részletben összesen 6 millió forintot adott át a vádlottnak, aki a pénzösszegeket a saját számlájára fizette be. A sértett kára nem térült meg – folytatta dr. Schmidt Gábor.

A vádlott 2010 szeptemberében egy kecskeméti céggel – információink szerint a KÉSZ-szel – tervezési szerződést is kötött engedélyezési tervek és látványtervek készítésére. Ebben az esetben is a kecskeméti Mercedes gyár leendő beszállítójának adta ki magát. A cég a terveket el is készítette, de a vádlott a munka ellenértékéből 27,5 millió forintot nem fizetett ki, ez nem is állt szándékában, viszont a terveket más sértettek megtévesztéséhez is felhasználta. A nyomozás megindulása után kártérítésként mintegy 11 millió forintot visszafizetett.

Három férfit azzal csapott be „Frank úr”, hogy elhitette: kedvező külföldi hitelek elnyeréséhez tud segítséget nyújtani. A megtévesztett sértettek a saját és az általuk képviselt cégek vagyonából 950 ezer és 10 millió forint közötti pénzösszegeket adtak át a dörzsölt csalónak. A felvázolt hitellehetőségek természetesen nem léteztek, a sértetteknek okozott kár ezekben az esetekben sem térült meg.
Végül a vádlott 2011 áprilisában egy kiskunfélegyházi férfinek valótlanul azt állította, hogy a Mercedes gyár alkalmazottja és kedvezményes áron tud gépkocsit vásárolni. A megtévesztett sértett - úgy tudjuk, Kapus Krisztián kiskunfélegyházi polgármester – kiválasztott egy autót és előlegként át is adott 2 millió forintot a vádlottnak. Mint kiderült, „Frank úr” a polgármestert is becsapta, az ő kára sem térült meg.
 
A szabadlábon védekező vádlottat a Kecskeméti Járási Ügyészség 3 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, továbbá 2 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja. Az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság fog ítéletet hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!