Kultúra

2014.07.28. 18:13

Több száz gyűjtő kereste-kínálta a pénzeket, érméket

Több tízezer forintot is elkértek egy-egy régi pénzért a szombati Numizmatikai Hírös Napon. Kecskeméten immár nagy hagyománya van, hogy minden évben egyszer találkoznak a numizmatikusok, és a rokon ágak lelkes gyűjtői.

Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Főiskola GAMF Karán rendezték meg ismét a 28. Numizmatikai Hírös Napot, melyre ezúttal is több száz gyűjtő látogatott el. Ezzel párhuzamosan szintén Kecskemét adott otthont a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének (MÉE) 44. Országos Vándorgyűlésének, melyen az ország számos pontjáról, Nyíregyházától Sopronig, valamint a határon túlról is neves szakemberek, gyűjtők vettek részt.

A sportcsarnokban reggel 8 órától folyt a szabad éremcsere és vásár. Több mint száz gyűjtő kínálta portékáit. A régi pénzek és érmek mellett az érdeklődő gyűjtők válogathattak régi bélyegek, képeslapok, kártyanaptárak, érdemrendek, jelvények, kitüntetések, oklevelek, órák, régi könyvek, bibliák, boros címkék, korabeli háborús poharak és régészeti „kincsek” közül. Minden iránt nagy volt a kereslet.

A legnagyobb kínálat természetesen a régi pénzekből és érmekből mutatkozott, a római kori érmektől a szabadságharc és Kiegyezés korabeli pénzeken át, napjaink emlékérmeiig. Még az amatőr érdeklődők számára is sok újdonság, különlegesség volt látható, kapható. Az árak nagyon széles skálán mozogtak. Például egy 1946-os 100 forintos 53 ezer forint, egy 1949-es 100 forintos 14 ezer, míg egy 1995-ös 100 forintos 5 ezer forintba került az egyik gyűjtőnél. A régi Dózsa Györgyöt ábrázoló 20 forintos darabja 1000 forint, a nem is oly régen bevont 200 forintos papírpénzé 1200 forint, míg a kilencvenes években is használt fillérek darabja 30 forint volt. A külföldi pénzek iránt is sokan érdeklődtek. Például egy 1918-as finn 25 penniért 1200 forintot, egy 2002-es Fiji 50 dollárosért 13 ezer forintot, egy 2000-es Kelet-Karib 10 dollárosért pedig 4000 forintot kértek.

A régi képeslapokat is sokan keresték, egy-egy darab kapható volt már 50-100 forintért, a nagyon régiekért és ritkaságokért azonban elkértek több ezer forintot is. A kártyanaptárak sokkal olcsóbban keltek el. Például a 2000 utániak ára 10 forint, az 1970-80-as években kiadott naptáraké 30-40 forint, míg a 1970 előttieké 50 forint volt. Több régészeti lelet is helyet kapott a sorokban. Például többszáz éves gyűrűk, vagy egyéb kisebb eszközök ára leginkább 5000-20000 ezer forint között mozgott. A kitüntetések ára is változatos volt, például már 50-100 forintért is adtak belőle.

A sportcsarnokban egész délelőtt nagy volt a mozgás. Sok értékes üzlet kötődött. Gyűjtők sokasága távozott elégedetten. A szomszédos épület dísztermében mindeközben zajlott az Éremgyűjtők Vándorgyűlése. Berei József, a MÉE titkára elmondta: Kecskemét első alkalommal adott otthont egyedüli házigazdaként e rangos eseménynek. Az egész éremgyűjtő társadalom összejött Kecskeméten, akik az értékes előadás mellett saját tapasztalataikat is megosztották. A vendégeket a város nevében Pászti András képviselő köszöntötte, majd dr. Török Pál, a MÉE elnöke szólt. Ezt követte Székely György muzeológus, numizmatikus Kecskemét numizmatikai értékei című előadása. Átadták a különböző kitüntetéseket is, Bács-Kiskun megyéből Jászgulyás András lajosmizsei éremgyűjtő vehette át a Széchenyi Ferenc jutalomérem bronzfokozatát.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A szabad éremcsere és vásárban több ezer régi pénz, érme, bélyeg, képeslap talált új gazdára
[/caption]

A vándorgyűlés résztvevői egy kecskeméti vonatkozású érmet is kaptak. Az előlapján a város védőszentje, Szent Miklós püspök látható a város első, XIII. századi pecsétnyomata alapján, míg a hátulján a kecskeméti születésű Loránfi Antal érem- és szobrászművész. A különleges érmet Szemők Zsuzsa kecskeméti érem- és szobrászművész terve alapján készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!