Sport Bács-Kiskun

2014.07.25. 14:15

Ismét Messzi-emlékverseny

Tizennegyedszer rendezik meg Kecskeméten a Messzi István emlékversenyt. A hétvégi megmérettetés egyben ifjúsági országos bajnokság is lesz.

Borbély Károly

A súlyemelők társaságának egyik legszimpatikusabb versenyzőjeként ismerték. Legendás volt a mosolya, úgy tartják róla, hogy mindig jókedvű volt. Messzi Istvánról van szó, Kecskemét legendájáról, aki sportpályafutását birkózóként kezdte, 1975-ben ismerkedett meg a súlyemeléssel. Hű maradt a hírös városhoz, soha nem engedett a csábító ajánlatoknak.

A felnőtt válogatottba 1984-ben került be, és rögvest bronzérmet szerzett az olimpiát helyettesítő Jóakarat versenyen 75 kilogrammos súlycsoportban. Európa- és világbajnokságon negyedik, ötödik és hatodik helyezést ért el. A svédországi Södertaljében rendezett (1985) világbajnokságon 160 kilogrammot szakított, ugyanannyit, mint a győztes, de nehezebb testsúlyának köszönhetően a negyedik helyen végzett. Sportpályafutásának csúcsa a szöuli olimpia (1988) volt, a 82,5 kilogrammos súlycsoportban ezüstérmes lett 370 kg-os (170; 200) teljesítménnyel.

Messzi István 1991-ben autóbalesetben vesztette életét. Az emlékére rendezett első versenyt 2001-ben, a halálának tizedik évfordulójára rendezték Kecskeméten. Idén már a tizennegyedik Messzi István-emlékversenynek ad otthont a róla elnevezett sportcsarnok, július 26-án és 27-én. A megmérettetés egyben ifjúsági országos bajnokság is.

A Kecskeméti TE sportolói közül az országos bajnokságon ifjabb Nagy Noel és Kmegy Máté harcol a bajnoki címért. Az emlékversenyen Kasza Adrienn, Hoffer Ágnes, Kasza-Kovács Klára, Árva László, Megyeri Dávid, Oláh Norbert, Nagy Noel, Tölli László, Vaspöri Gábor és Török Péter lép dobogóra kecskeméti színekben – tudtuk meg Bálint Csabától, a KTE súlyemelőinek edzőjétől, a Messzi-emlékverseny főszervezőjétől, ötletadójától.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!