Közélet

2014.07.24. 07:59

Egyedül lehetőleg senki ne fürdőzzön

Olyan is előfordult, hogy a szülők a parton voltak, mégis megtörtént a tragédia.

PN

Sajnos a vizek idén is szedik áldozataikat, csak július 7-e és 9-e között és csak a Dunában hatan fulladtak vízbe Magyarországon, és azóta is több hasonló haláleset történt. A szakemberek szerint a megelőzés nagyon fontos, éppen ezért Mohácson a nyári vakáció előtt előadásokat tartottak az iskolákban, és minden tanintézetben úszásoktatás is zajlik.

A balesetek gyakori oka, hogy a fürdőző strandolás idején alkoholt iszik, majd úszni akar egy nagyot, és felforrósodott testtel beleveti magát a folyóba. Vízbe ereszkedni csak fokozatosan ajánlott, előtte jó lemosdani, különben szívinfarktus következhet be. A legnagyobb eséllyel azok kerülhetnek bajba, akik nem víz mellett nőttek fel, és azt hiszik, a vadvizekben elég ugyanaz a tudás, mint egy uszodában. Amikor felnőttek az áldozatok, általában emberi felelőtlenség az ok, gyerekeknél a megfelelő szülői felügyelet, illetve figyelem hiánya. Mohács térségében például előfordult, hogy egy testvérpár lement fürdeni a Dunára, a helyi vízviszonyokat nem ismerték, és egyik belefulladt a folyóba. Eközben a nagymamájuk, akire rá voltak bízva, úgy tudta, hogy a barátaiknál vannak vendégségben.

Olyan is előfordult, hogy a szülők a parton voltak, mégis megtörtént a tragédia. Több család lement fürdőzni a Dunára, ahol egyszer csak az egyik hatéves kisfiú eltűnt. A felnőttek egymásra mutogattak, mindenki azt gondolta, hogy valaki más figyel a gyerekre. A gyerek besétált a folyóba, mentőfelszerelés nem volt rajta, úszni nem tudott, ezért elmerült. A hirado.hu beszámolója szerint Csobay Balázs, a Dunai Vízrendészeti Rendőrkapitányság vezető-helyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy egyedül lehetőleg senki ne fürdőzzön, főleg ne éjszaka, amikor senkitől nem kaphat segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!