Gazdaság

2014.07.23. 13:38

Munkáltatók a pályakezdőkről

Idén az első negyedévében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat harmincötödik alkalommal készítette el a negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérését. Célja a munkaerő-piaci folyamatok figyelése, munkavállalók, foglalkoztatók, beruházók tájékoztatása, a döntési folyamatok elősegítése.

PN

Bács-Kiskunban a munkaügyi szervezet kirendeltségei közel háromezer munkáltatóval tartanak rendszeres kapcsolatot. A felmérésben 885 munkáltatót kerestek meg, 745 cég válaszolt. Az egy évvel korábbi felméréshez hasonlóan a jelen felmérés keretében is ismertté vált, hogy a közreműködő munkáltatók miként vélekednek a pályakezdők alkalmazásáról. A felmérésben résztvevő vállalkozások többségi véleménye alapján megéri pályakezdőket alkalmazni, mert az állam számos támogatást nyújt utánuk (56,1%), könnyebben betaníthatók, mint más korosztály, (32,5%), és olcsóbbak, mint a tapasztalt munkaerő (28,9). További 18,8 százalékuk szerint betanításuk lefoglal egy tapasztalt kollégát, betanításuk időigényes (18,1%), hosszú távon nem lehet rájuk számítani (19,9%), ugyanakkor a legfrissebb tudással rendelkeznek (26,3%).

A cégek 7,9 százaléka lassúnak véli a pályakezdőket, amit nem ellensúlyoz alacsonyabb bérük, 5,8 százaléka viszont hasznosnak, önállónak ítélte meg őket. A vállalkozások 9 százalékának válaszai alapján a pályakezdők nehezen alkalmazkodnak a munkahelyen.

Az egy évvel korábbi felméréshez képest emelkedett azok aránya, akik szerint a pályakezdők olcsóbbak, mint a tapasztalt munkaerő, illetve akik szerint betanításuk sok időt vesz el. Csökkent viszont azoké, akik úgy gondolják, nehezen alkalmazkodnak a munkahelyen, akik szerint lassabb munkavégzésüket nem ellensúlyozza az alacsonyabb bérük, illetve akik hasznosnak vélik őket, mert képesek az önálló munkavégzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!