Közélet

2014.07.14. 06:34

Levelet kaptak az orgoványi takarékszövetkezet részjegyesei

Részközgyűlésre hívják az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet részjegyeseit a felügyeleti biztosok. Az egyik napirendi pont szerint a takarékszövetkezet részvénytársasági formában működő hitelintézetté alakulhat.

Zsámbóki Dóra

A napokban levelet kaptak az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet részjegyesei, melyben soron kívüli részközgyűlésre hívják őket. A minden településen más időpontban tartandó részközgyűlés napirendi pontjai szerint a megjelentek tájékoztatást kapnak a takarékszövetkezet Szövetkezeti Integrációs Szervezetből történt kizárásának következményeiről, a tevékenységi engedély feltételes visszavonásáról, a felügyeleti biztost kirendelő határozatról, és ismertetik velük az Országos Betétbiztosítási Alapból történő kártalanítás feltételeit is. A harmadik napirendi pont a „Döntés tagi kezdeményezésről, a Takarékszövetkezet részvénytársasági formában működő hitelintézetté történő alakulásáról”.

Szerkesztőségünket ezzel a napirendi ponttal kapcsolatban többen is megkeresték, a tagok egyelőre nem értik ugyanis, hogy ez mit jelent és a levélből sem derül ki egyértelműen. A meghívó arra azonban kitér, hogy ha az eredeti időpontra meghirdetett részközgyűlés nem határozatképes, akkor fél óra múlva ugyanezekkel a napirendi pontokkal újabb, megismételt részközgyűlést hirdetnek, mely a megjelent tagok számától függetlenül határozatképes. A levélben az is olvasható, hogy a napirendi pontokhoz tartozó írásos anyagok a takarékszövetkezet kirendeltségein a részközgyűlés időpontjáig munkaidőben megtekinthetők. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A napirendi pontokhoz tartozó írásos anyagok a takarékszövetkezet kirendeltségein megtekinthetők
[/caption]

A felügyeleti biztosok által szignált levél szerint az ügyfelek bővebb tájékoztatást kaphatnak az ügyről a Magyar Nemzeti Bank honlapján. A levélben feltüntetett honlapon kérdések és válaszok olvashatók az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezettel kapcsolatban. Eszerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. július 4-én visszavonta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét. A határozat legkorábban a takarékszövetkezettel való közlést követő 8 nap múlva válhat hatályossá a szövetkezeti integrációról rendelkező törvény előírása szerint. A jegybank ezzel párhuzamosan július 4-től felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, illetve betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el. Az MNB egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek újabb kötelezettségek vállalását, a hitel- és pénzkölcsönnyújtás végzését, illetve a tulajdonosok és a takarékszövetkezet közötti ügyleteket. A felügyeleti biztosok július 4-én átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

Az engedély visszavonásának szükségességéről így írnak az MNB honlapján: A Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, hogy a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete a betétesek biztonsága érdekében kizárta a takarékszövetkezetet integrációs rendszeréből. Mint kiderül, a vizsgálatot azért nem az MNB folytatta le, mert a tavaly nyáron megjelent szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján erre a Takarékbank Zrt. a jogosult.
Az MNB magyarázata szerint felügyeleti biztosok kijelölésére azért volt szükség, mert az átmeneti időszakban is gondoskodni kell a takarékszövetkezet biztonságos működéséről. Ha hatályba lép az engedély-visszavonás, a felügyeleti biztosok a Takarékbank Zrt. számára történő betétállomány átruházását követően javaslatot tesznek az MNB-nek az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet végelszámolására vagy felszámolására. A végelszámolás vagy felszámolás megindulását követően kerül sor a betétesek kártalanítására.

A törvényi előírások alapján kizárólag a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. lehet a takarékszövetkezet felszámolója vagy végelszámolója. Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközök mértékéig a betétállományt állomány-átruházással a Takarékbank Zrt. veszi át, illetve igény esetén kifizeti a betéteseknek a szövetkezeti integrációs törvény alapján. Az ezen felüli betétösszegeknél az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.

Kinek van részjegye?
A takarékszövetkezetek szövetkezeti gazdasági társasági formában működnek. A szövetkezetek tulajdonosai a tagok, akiknek a vagyoni hozzájárulását a részjegy testesíti meg. A részjegy névértékét a szövetkezet határozza meg. Ahhoz, hogy valaki a takarékszövetkezet tulajdonosa legyen, legalább egy részjegyet kell vásárolnia. Tag lehet természetes személy és jogi személy is. Egy tagnak lehet több részjegye, de akkor is csak egy szavazata van a közgyűléseken. A közgyűlés a szövetkezet legfőbb irányító szerve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!