Kék hírek, bulvár

2014.07.13. 07:28

Nyomozás a vadaskertben

Lejárt szavatosságú élelmiszereket kapott a kecskeméti vadaskert a nagyáruházaktól, de ezekből volt, amit továbbszállítottak. Az ügyben feljelentést született, a rendőrség nyomoz. Az igazgató kijelentette: tiszta a lelkiismerete.

Hraskó István

Egy helyi hírportál információi szerint a rendőrség nyomozást folytat a kecskeméti vadaskertnél amiatt, hogy a nagy áruházláncok által az állatok etetésére felajánlott lejárt szavatosságú élelmiszerekből az állatpark rendszeresen továbbszállított, ami szabálytalan. A Kecskeméti Rendőrkapitányság eljárást folytat a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Úgy tudni, négy éve írásos megállapodás jött létre a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. és egy helyi állattenyésztő között. Eszerint a vállalkozó a tenyészetében elhelyez tíz vadaskerti vaddisznót, a vadaskert pedig heti három alkalommal kiszállít az etetésükhöz takarmányt, zöldséget és pékárut a lejárt élelmiszerekből. A vadaskerttel szemben megfogalmazott állítások szerint nem voltak kihelyezett vaddisznók, lényegében egy magántenyészetet takarmányoztak éveken keresztül.

Az ügyben a héten nyílt levelet tett közzé az egyik közösségi oldalon Pullai Béla, a Vadaskert igazgatója. Ebben „lejárató hadjáratnak” nevezi a megjelent cikkeket. Mint írja: igazgatósága kezdetekor, 2009-ben 69 faj 250 egyede volt a vadaskertben, ma már 115 faj 460 egyede látható, az öt évvel ezelőtti 38 ezres látogatószám pedig 2013-ra 60 ezerre nőtt. Pullai Béla azt is részletezi, hogy míg 2009-ben tartozásaik voltak, ma már stabil pénzügyi alapon áll a vadaskert, az összes épületet lefestették, a kifutókat is átalakították, felújították. 

– Fennállásunk óta meglévő, alapvető problémákat sikerült megoldani: a takarmány-előkészítő konyha rendbe tétele, szociális épület a dolgozók részére, orvosi szoba és műtő kialakítása, az összes belső út lekövezése, modern fagyasztókamra építése és megfelelő méretű kifutók kialakítása – közölte az igazgató, aki szerint „a kecskeméti állatkert állatainak soha nem volt ilyen jó soruk, intézményük sikeres és fejlődik”.

Pullai úgy sejti, valaki szemet vetett „egy jól menő, stabil állatkert igazgatói székére”, azért támadták meg.
Az igazgató gazdasági okfejtése szerint egy nagymacska éves húsadagja 1 millió forintban kerül. Nekik ilyen „cicájuk” hat van. „Ezért alakítottunk ki a nagyáruházakkal a kölcsönös előnyökön alapuló megállapodásokat. Jelenleg hat áruháztól hozzuk el, erre szóló hatósági engedély alapján a lejárt, vagy csomagolássérült élelmiszereket, tejet, húst, zöldséget, pékárut. Viszont a nagyáruházaknál van egy fontos elv: vagy mindent, vagy semmit. Ezért az előny mellett, hogy januárban szőlőt kapnak a majmaink, el kell viselnünk a hátrányt, hogy van olyan időszak, amikor több árut kapunk, mint amit fel tudunk etetni az állatokkal. Ez a felesleg egy-egy zöldségtételt és pékárut jelent. Ez mindig volt és mindig lesz is. 2014-ig egy vaddisznóskertbe került ez a felesleg, megfelelő szerződési háttérrel, 2014 márciusa óta pedig egy biogáztelepre”  – közölte Pullai Béla.

Az igazgató bízik benne, hogy hamarosan lezárul az ügy, az ő lelkiismerete tiszta, és nyugodtan áll bárki elé, mert az eltelt öt évben „csak az állatkert érdekében, az állatokért, a Kecskeméti Vadaskertért” dolgozott.
A nyomozás jelenlegi állásáról a rendőrség nem adott ki érdemi információt azon kívül, hogy ismeretlen tettes ellen folyik a cikkünk elején leírt gyanú alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!