Kultúra

2014.07.08. 08:05

Móra Ferenc születésének 135. évfordulójára emlékeznek

Kirepítő fészek címmel rendeznek Móra napot Kiskunfélegyházán az író születésének 135. évfordulója alkalmából július 19-én, szombaton a Móra Emlékházban.

Vajda Piroska

A rendezvény vendége lesz Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája és a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A esemény délelőtt 10 órakor kezdődik, a megnyitót követően Engem Félegyháza tett íróvá címmel a város díszpolgárára emlékeznek az Emlékbizottság tagjai. Közreműködik a Cantati Giovanni Kórus. Vezényel: Kiss-Fekete Vilmos.

Ezt követően dr. Medgyes Konstantin történész Móra, mint példakép címmel tart előadást, majd pedig Rostás Mónika Móra mesebirodalmát mutatja be. Az előadások után koszorút helyeznek el az emlékezők Móra Ferenc szülőházánál, és a Móra téren 10 éve felavatott Móra Ferenc szobornál.

Az érdeklődőknek közös sétát is tartanak a szervezők, melynek során Móra Ferenc gyermekkorának helyszíneit járhatják be Mészáros Márta múzeumigazgató vezetésével. A Kirepítő fészek – felfedező Móra-túra délután 3 órakor kezdőik, melyre családokat, baráti társaságokat várnak, akik játékos felfedezőtúrán vehetnek részt, megismerve a Móra – emlékhelyeket Kiskunfélegyházán. A résztvevők a Kiskun Múzeumból indulva négy helyszínt keresnek fel, az állomáshelyeken érdekes feladatokat megoldva eljuthatnak a csapatok Móra Ferenc szülőházába, ahol kenyérlángos várja a felfedezőket.

Ezen felül ügyeskedő kézműves foglalkozással, zenével, Móra novellákkal várják a legkisebbeket, aki a játékudvaron népi játékokat is kipróbálhatnak. A Mesekuckóban Ganev Roland mesemondó, a Constantinum Intézmény tanulója olvas meséket a gyerekeknek, akik egy hangszerbemutató keretében megismerkedhetnek a tekerőlanttal és a körtemuzsikával is. Örökségünk címmel pedig szabadtéri kiállítás nyílik a helyismereti vetélkedőben részt vett diákok Móra témájú alkotásaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!