Kultúra

2014.07.01. 14:57

Szorgos gazdák faluja

A település önállóvá válásának 25 éves évfordulóját ünnepelték a hétvégén Fülöpjakabon. A kétnapos falunap keretében bemutatkoztak a helyi gazdák és átadták a községi kitüntetéseket is.

Vajda Piroska

A szorgos gazdák ünnepével kezdődött szombaton a fülöpjakabi falunap, melynek keretében a helyi gazdák megnyitották kertjeiket, üzemeiket a látogatók előtt. A fülöpjakabi biokertészek ugyanis ország szerte ismertek és elismertek. Az érdeklődők ellátogathattak Nemes Mátyás és Gyöngyösi Sándor biogazdaságába, a Szűcs Iskolába, ahol kóstolókkal várták őket. De, megismerhették T. Szabó István tejtermelő termékeit is.
A falunap részeként ezúttal is megrendezték a főzőversenyt, ahol finomabbnál finomabb étkek készültek. Mint például a győztes harcsapaprikás, vagy nyúlpörkölt, tarhonyás lecsó, marhapörkölt, de volt indiai étel és királybúzából készült lángos is. Különdíjban részesült Polyák Tibor főtt kukoricája.

Az elmúlt negyedszázad történéseiről Csáki Béla, polgármester a vasárnapi ünnepségen számolt be. Mint mondta: 1989. január 1-én kapta meg Fülöpjakab az önálló községi státuszt, addig Kunszálláshoz tartozott. Az első képviselő-testület 1990 őszén alakult meg. A képviselők akkor szembesültek azzal, hogy semmijük sincs: nem volt községháza, művelődési ház, és fogalmunk sem volt arról, hogyan működik majd önállóan az élet. A vagyonmegosztás után 1992. január 1-jén kezdte meg működését saját hivataluk. Mivel a helybeliek régi sérelme volt, hogy a kunszállási vezetés elhanyagolta a fülöpjakabi iskolát, első lépésként annak fejlesztésébe, bővítésébe fogtak bele a lokálpatrióták, 1995-ben pedig megalakult az iskola önálló igazgatósága is. Ebben az évben az óvodát is bővítették. Fejlesztéseiket pedig mind saját erőből finanszírozták, a munkálatokból a helybeliek is kivették a részüket. Fejlesztéseik során sportpályát, helyi konyhát, teleházat, és könyvtárat is létesítettek, ahol otthonra leltek a falu jól működő civil szervezetei. Aszfaltút épült a Csuka dűlőben, és a kerékpárút is elkészült Kunszállás és Fülöpjakab között. A fülöpjakabiak kétharmada – több mint hétszázan – ma is a tanyavilágban él. Az iskolások többsége külterületről jár be nap mint nap. A tanyagondnokság elindítása ezért különösen indokolt volt. Az első szolgálatot 1999-ben, míg a másodikat 2003-ban indították el.

Az önállósodás negyedszázados ünneplésének azonban keserű szájízt ad, hogy a falu ma már csak részben önálló. Tavaly óta ismét közös hivatalt működtetnek a szomszédos Kunszállással. Ugyanakkor az állam teljesen átvette az oktatást – fűzte hozzá a polgármester.

Átadták a községi kitüntetéseket
A képviselő-testület Fülöpjakab községért kitüntetést adományozott az Őszidő Nyugdíjas Klubnak a 25 éve tartó odaadó, közösségépítő munkájáért, a községi hagyományápolásban való önzetlen együttműködésért. A klub Vakulya Imréné vezetésével 50 taggal indult.
Szintén Fülöpjakab községért kitüntetésben részesült Csáki Béla, polgármester, aki személyes példamutatásával vezeti a községet. A település töretlen fejlődéséért, a negyedszázadon át végzett önzetlen szolgálatáért vehette át a kitüntetést. Fekete István, képviselő a testület nevében azt kívánta, hogy családja mellett továbbra is jusson ideje harmadik gyermekére: a kis Fülöpkére. A településvezető a falunapon jelentette be, hogy nem vág neki a hetedik ciklusnak, ősszel befejezi polgármesteri pályafutását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!