Közélet

2014.04.23. 19:28

Nem minden sas, ami annak látszik

A Kiskunságban ritka vendég a parlagi sas.

Popovics Zsuzsanna

Kecskeméti olvasónk furcsa madárhangra ébredt a Széchenyivárosban. Lakásuk erkélye felett valószínűleg egy ragadozó madár ücsörgött, amit a hangja alapján parlagi sasnak véltek. Mivel az Alföldön nem honos ez a fokozottan védett madár, olvasónk attól tart, hogy valahonnan megszökhetett. A hírportálunknál érdeklődött az iránt, hogy ilyen esetben hol kell, lehet jelzéssel élni?
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának ügyeleti telefonszámát ajánlottuk olvasónknak (06-30/555-6171). A jelzés nyomán megkerestük Vajda Zoltánt, a nemzeti park természetmegőrzési és tájvédelmi osztályának vezetőjét. Szerinte kevés az esély arra, hogy valóban egy parlagi sas merészkedett a városba, nagyobb valószínűséggel vércsét vagy egerészölyvet látott olvasónk. „Egyébként valóban ritka vendég a parlagi sas a Kiskunságban, talán idén lesz az első sikeres költése” – fűzte hozzá a szakember.

Hazánkban elsősorban hegyek, hegylábak közelében fordul elő parlagi sas. A mintegy 70-80 fészkelő párra becsült magyarországi költőállomány nagy része az Északi-középhegység háborítatlan vidékein – elsősorban nemzeti parkokban – és a Dunántúli-középhegység legkeletibb, Dunához közel eső részén fészkel. A állomány télen is helyben marad, a két éve végrehajtott madárszámlálás eredménye alapján 230 parlagi sas telelt Magyarországon.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!