Gazdaság

2014.04.23. 14:50

Adókedvezmény jár bizonyos betegségek esetén

A súlyosan fogyatékos személyeknek az összevont adóalap adójából levonható kedvezmény jár. Ennek mértéke az év első napján érvényes minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg havonta.

baon.hu

A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket kormányrendelet rögzíti. A különféle mozgás- és érzékszervi, valamint mentális fogyatékosságok mellett például cukorbetegség esetén is járhat a kedvezmény, amelyet azok is igénybe vehetnek, akik fogyatékossági támogatást vagy rokkantsági járadékot kapnak. Utóbbira az jogosult, aki a 25. életéve betöltése előtt teljesen munkaképtelenné vált, illetve 80 százalékos, vagy azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett, és számára nyugellátást, baleseti nyugellátást nem állapítottak meg. Tehát a rokkantsági illetve rehabilitációs ellátásban részesülők (a korábbi szabályok szerinti rokkantnyugdíjasok) az ellátásuk jogcímén nem jogosultak erre a kedvezményre.

Az adókedvezményt, a rokkantsági járadékot, illetve a fogyatékossági támogatást megállapító határozat, a rendeletben felsorolt betegségek esetén pedig szabályos orvosi igazolás birtokában lehet igénybe venni. Az orvosnak a kiállított kedvezményre jogosító igazolásról az adóhivatalnak adatokat kell küldenie. Aki a korábbi évekre is jogosult lett volna a kedvezményre, de azzal nem élt, a megfelelő igazolások alapján az elévülési időn belül önellenőrzéssel utólag igénybe veheti azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!