Közélet

2014.04.22. 16:56

Lerakóból lopják a szemetet

Kerítést lopnak, szemetet guberálnak ismeretlenek Kisfáiban, a hulladékdepó környékén. Az ott lakók életét is megkeserítik.

Popovics Zsuzsanna

Áldatlan állapotokra hívta fel szerkesztőségünk figyelmét egy kecskeméti olvasónk, akinek ingatlana van Kisfáiban, a regionális hulladéklerakó környékén. Levelében megírta, hogy bejelentést tett a rendőrségen a sorozatos kerítéslopások miatt, továbbá jelezte a népegészségügyi intézetnél, hogy a depóhoz vezető földút tele van szeméttel, a környék pedig guberálókkal, ami szerinte járványveszélyes.
A helyszínen a hulladéklerakó egyik munkatársa vezetett körbe, ecsetelve, milyen károkat okoznak a guberálók. A depó teljes területe több mint öt hektár, amit drótkerítés vesz körül.

– A hulladékdomb mögötti terület a kritikus, ahol ismeretlenek rendszeresen megbontják a kerítést, éjszaka felmásznak a dombra és onnan hulladékot tulajdonítanak el – magyarázza. – Amire mégsincs szükségük, azt másnap visszahozzák, és a depóhoz vezető földút mentén szétszórják. Az illegális hulladék közterületet szennyez, azt a kecskeméti önkormányzat köteles elszállíttatni a város költségén. Időről időre meg is teszi, de nem mindig győzi. A több méter magas hulladékdomb tetején csak egy szűk terület, durván 200 négyzetméter van „nyitva”, ahol folyamatosan dolgoznak a munkagépek a hulladék tömörítésén, takarásán. Amit felkap a szél, azt a domb lábánál begyűjtik a kollégák, hogy szemét ne kerüljön a depón kívülre.
Ahogy vége a műszaknak, és a dombról levonulnak a munkások, megjelennek a guberálók. Hiába kerítés, árok, kitaposott gyalogút vezet több helyen a domb tetejére.

A Kecskeméti Közszolgáltató Kft. műszaki igazgatója megkeresésünkre megerősítette: a regionális hulladéklerakó mögötti, önkormányzati tulajdonban lévő bekötőúton jelenleg is nagy mennyiségű – kb. 100 köbméter – hulladék van felhalmozva, 200-300 méter hosszan. Ugyanakkor hozzátette: a depónia mellett található hulladék nem a depóniáról származik, azt valakik feltehetően szervezetten szállítják oda.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A szél fújta szemetet naponta összegyűjtik a depó munkatársai a hulladékdomb környékén
[/caption]

– A Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó üzemeltetését 2002. májusában kezdte meg a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató Kft. Mint kiderült, a telepet jelentős számú guberáló látogatta napi gyakorisággal – közölte az igazgató. – A guberáló családok fellépése nagyon agresszív volt: a biztonsági szolgálat és a telep vezetője, valamint a kompaktorkezelő is több alkalommal kapott életveszélyes fenyegetést. Az évek során több rendőrségi bejelentést tettünk, de a rendőrség legnagyobb erőfeszítése ellenére sem tudott hathatósan intézkedni. Az eltelt időszakban igyekeztünk normalizálni a helyzetet, ennek eredménye, hogy az időközönként fellángoló „guberálási szándék” visszaszorítása általában sikeres. A lerakó tágabb környezetében (a kerítésen kívül) azonban nem tudunk eredményesen fellépni, miután nem a mi területünkről van szó. Társaságunk számos intézkedést tesz annak érdekében, hogy a hulladéklerakóról ne kerülhessen ki hulladék a lerakó környezetébe. Nehezíti a lerakóra való bejutást a kerítés mentén kialakított mély árok, napközben ügyelet biztosítja a guberálás visszaszorítását, emellett kamerák felszerelését is tervezzük.

Lakossági bejelentés nyomán a járási népegészségügyi intézet képviselői április 10-én végeztek helyszíni szemlét  a hulladéklerakó területén. Ennek során a hulladéklerakó képviselője arról tájékoztatta a szakembereket, hogy „ismeretlen személyek az éjszakák, főleg a hétvége folyamán rendszeresen megrongálják a kerítést és behatolnak a területre”, továbbá, hogy „a Kft. dolgozói minden reggel átvizsgálják a területet határoló kerítést, melyet rongálás esetén azonnal megjavítanak és az esetlegesen időközben szétszórt hulladékot összeszedik.” A járási tisztifőorvos hivatalos tájékoztatása szerint „fertőzésveszély jelenleg nem áll fenn, ennek ellenére az egység közegészségügyi helyzetét fokozott figyelemmel kívánjuk kísérni. Az üzemeltető felé jelzéssel kívánunk élni, figyelemfelkeltő célzattal”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!