Közélet

2014.04.20. 07:36

Ifjú katasztrófavédők versenyeztek

A felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny Bács-Kiskun megyei döntőjén általános és középiskolás diákok mérték össze tudásukat Ágasegyházán.

Zsámbóki Dóra

A versenyzőket és a kísérő tanárokat Füredi János Ágasegyháza polgármestere és dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. A nyitóbeszédet követően Farkasné Fazekas Mária tűzoltó mérnök alezredes, polgári védelmi főfelügyelő ismertette a verseny szabályait és bemutatta az állomásparancsnokokat, majd a csapatok elfoglalták helyüket a kihúzott sorszámuknak megfelelő versenyállomásokon.

– A diákokra tizenhárom állomáshelyen elméleti és gyakorlati feladatok vártak. A tűzoltósági, a polgári védelmi és az iparbiztonsági szakterületek témaköreit felölelő tesztlapok kitöltésénél a versenyzők számot adtak elméleti tudásukról, mely magába foglalta a jogszabályi, szakmai és az eljárási ismereteket, a viharjelzéseket és riasztásokat is – mondta el a versenyről Kovács Andrea megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A diákokra rendkívül összetett gyakorlati feladatok vártak, melyekben szerepelt nyúlgátépítés, elsősegélynyújtás, mocsárjárás, tűzmegelőzési és tűzoltási feladat akadályokkal nehezített pályán, illetve kerékpáros ügyességi feladat is.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Katasztrófavédelem/Kovács Andrea)
[/caption]

– Nem volt hétköznapi az a feladat sem, amikor a diákoknak egy veszélyes anyagot szállító jármű feltételezett baleseti helyszínén kellet bemutatniuk, hogyan kell helyesen viselkedni, valamint az ott található táblák, bárcák tudnivalóit ismertetni. A környezettudatos nevelés szerepe nagyon fontos, ehhez kapcsolódott a verseny egyik állomása. A végrehajtott feladat a versenyzők ismereteit és készségét mérte fel a hulladékkezelés, háztartási veszélyes hulladékok szelektálásával kapcsolatban. A térlátást segítő ügyességi és szimbólumok felismerése versenyszámban óriáskockákból veszélyre figyelmeztető, szimbólumokat ábrázoló képeket raktak ki a tanulók. A helymeghatározási állomáson a tájoló helyes használatáé volt a főszerep. A diákok az állomásvezető által megadott, a közelben lévő nevezetes pont(ok) helyét, koordinátáit, illetve a megadott koordináták alapján a környezet jellegzetes pontját határozták meg. A tűzoltó gépjárművön található szakfelszerelések elnevezésének, kategóriájának ismerete sem okozott problémát a résztvevőknek. Az iparbiztonsági activityben a korosztályoknak megfelelő feladványokat rajzolták, mutogatták el vagy írták körül a játék szabályait követve. A füsttel telített sátorban való tájékozódás mellett a diákoknak különböző, előre meghatározott tárgyakat kellett megtalálni és kihozni a szabad levegőre – részletezte a szóvivő.

Az általános iskolások közül a bajai Szentistváni Általános Iskola végzett az élen a kerekegyházi Móra-iskola és a kiskunmajsai Arany-iskola csapata előtt.
A középiskolás korcsoportban az Aranycsapat Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kiskunmajsa – MPVSZ (Megyei Polgári Védelmi Szövetség) csapata nyert, a második a Szabadszállás Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság Ifjúsági csapata lett, a harmadik helyen a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola csapata és a bajmoki (Szerbia) Önkéntes Tűzoltó Egyesület Ifjúsági csapata végzett. A versenyen több különdíjat is kiosztottak. Az országos döntőn a bajai és a majsai diákok képviselhetik majd megyénket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!