Kultúra

2014.04.20. 07:31

Világháborús ereklyékkel is tisztelegnének az ősök előtt

Ükapáink emlékére címmel emlékalbumot és kiállítást szeretne létrehozni Baján Bruzlai Czifra Erika.

Kubatovics Tamás

A bajai városi könyvtár és művelődési központ munkatársa az első világháború kitörésének századik évfordulójára emlékezve igyekszik összegyűjteni az emlékeket. Fotókat, képeslapokat, személyes tárgyakat és élményeket szeretne előbányásztatni a családi ládákból, poros padlásokról. Szeptember végéig várják a jelentkezéseket és minden személyes dokumentumot visszaadnak a tulajdonosoknak.

– Az emlékezés, a közös múlt megőrzésének szándéka vezetett a felhívás megfogalmazásához. A monarchia szétesése jelentősen érintette életünket, több évtizedes hatással volt hazánk történelmére. A centenárium jó alkalom arra, hogy családi történetek és tárgyi emlékek  segítségével visszatekintsünk elődeink életére. Kérjük, ha rátalálnak egy  I. világháborús emlékre, osszák meg velünk is azt! – mondja a népművelő. Hozzáteszi: emlékezhetünk azokra a férfiakra, akik hazafias kötelességből vonultak a háborúba, de azokról sem kell megfeledkezni, akik férj, fiú és apa nélkül élték át az első világégést. Sok városban hasonló akciókat indítottak, a  nagyhaboru.blog.hu pedig évek óta gyűjti az emlékeket.

– Néhány napja tettük közzé felhívásunkat és máris előkerültek személyes tárgyak, például egy ágyúcsőből készült kávédaráló. Esetenként megható emlékek tolultak fel a déd- és ükapákról, családokról. Volt, akit családfa-kutatásra ösztökélt egy előkerült fotó – avat be a lehetséges következményekbe a program gazdája.

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!