Közélet

2014.04.17. 17:27

Harci ösvény és tereptan

A ballószögi lőtér szerdán megtelt a honvédelem iránt érdeklődő fiatalokkal. Lőhettek, akadálypályán mérkőzhettek, kézigránátot dobáltak.

Sebestyén Hajnalka

A helyszínen egyszerre két program is futott, a Magyar Hondvédség Honvédelmi Kötelék Programja és a kecskeméti KEMU Gáspár András középiskola hagyományos honvédelmi napja. A rendezvényen bemutatót tartott az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár díszelgő csoportja is (felvételünkön).

A Honvédelmi Kötelék Program lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy különösebb elköteleződés nélkül bepillantást nyerjenek a honvédség tevékenységébe. Különös hangsúlyt helyeznek az egészséges életmód és a sport népszerűsítésére. A rend, a fegyelem, a kölcsönös segítségnyújtás nemcsak a honvédségben, hanem a sportban is meghatározó.

A programhoz kapcsolódóan megyei szintű haditorna-versenysorozatot hirdettek meg középiskolások számára, melynek megyei döntőjét tartották meg most Ballószögön. A versenyen 11 csapat mérte össze ügyességét. Voltak elméletei feladatok, lövészet légpuskával, kézigránátdobás, tereptan, fegyveres váltófutás, valamint harci ösvény, ahol a diákoknak például lőszeres ládát kellett cipelniük, lapos kúszásban haladniuk a drótakadály alatt.

Lassú Gábor tanártól megtudtuk: a megyei döntőt a Szent-Györgyi Albert középiskola Szent-Györgyi alakulat nevű csapata nyerte. Második lett a Gáspár középiskola Favorit elnevezésű csapata, harmadik a Széchenyi Vendéglátóipari középiskola 72. alakulat nevű csapata. Az első helyen végzett fiatalok jutottak az országos döntőbe.

A versennyel párhuzamosan zajlott a Gáspár-iskola hagyományos honvédelmi napja, melyen az intézmény rendvédelmis diákjai vettek részt. Tizenhárom állomáson ismerkedhettek a rendvédelemmel, a honvédelemmel és egyéb szervezetek munkáival. Népszerű volt a MIG 29-es szimulátor, ahol a diákokat Szabó Topi Zoltán vadászpilóta is fogadta. Találkozhattak kommandósokkal, valamint láthatták a hagyományőrzők különböző bemutatóit. Végül a fiatalok külön állomáson ismerkedhettek meg a ballószögi önkéntes tűzoltókkal, a katasztrófavédőkkel, a büntetés-végrehajtás munkatársaival és a mentőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!