2014.04.16. 17:09
A jó sonka hosszan érik
Nagyhét van, ami meg is látszik az üzletek zsúfoltságán. Fogy a sonka, a tojás, a desszertnek való.
Kovcs Zoltn hentes
Fotó: BUS CSABA
Tavaly ilyenkor már sok helyen kifogytak a készletek vagy tömött sorok álltak a legjobb kötözött vagy parasztsonkákért. Idén egyelőre állják a sarat a kis- és nagykereskedők, ahogy a piacokon és a termelői kisboltokban is nagy a választék az ízes sonkákból.
A kézműves húsárunak leginkább húsvét előtt van nagy keletje – állítja egy kecskeméti hentesbolt tulajdonosa. Ilyentájt a legdrágább húsos standoknál is torlódik a sor. A legnagyobb becsülete a hagyományos érlelésű paraszt- és kötözött sonkának van, hiába kerül a legolcsóbb is körülbelül kétszer annyiba, mint a hipermarketbéli akciós. A háztáji boltban vagy hentesüzletben kínált, helyben darabolt sonka ára 1800-2200 forint kilónként. Gyorsérlelésű, vákuumfóliás húskészítményt már 1090 forintos kilónkénti áron kapható, ám ennek íze és élvezeti értéke messze alulmarad a valódi sonkáétól. A legdrágább a mangalicasonka, amit találni kilónként 3800 forintért, de 5600-ért is.
Általánosságban a minőségi sonkafélék ára 1700 forint és a csillagos ég között ingadozik, attól függően, mennyi ideig érlelték az adott árut. Egyes olasz vagy spanyol sonkákat másfél évig is érlelnek, a magyar húsvéti sonka másfél-hat hónap alatt készül el. Az eljárás viszonylag egyszerű: sóba teszik a sonkát, utána esetleg egy minőségi pácba, majd megfüstölik, és érlelik egy jól szellőző helyiségben.
A hagyományok szerint a parasztsonka a legjobb minőségű, ami készülhet hátsó vagy első combból, esetleg csülökből. A lapockából, amelynek viszonylag nagy a víztartalma (sonkanyelven: másodrangú), szokták a kötözött sonkát készíteni. Ennek a hipermarketes verzióját ínyencek semmiképp se vegyék: attól olyan ruganyos, hogy különböző adalékanyagok segítségével vizet szívatnak fel a húsba. Igen, az olcsó húsvéti sonkának tényleg híg lesz a leve. A kötözött sonka sokaknál azért tradíció, mert olyan másfél-két kilós darabban kapható, ami pont elég egy családnak.
Egy piaci hentes szerint kezd megmutatkozni a hazai áru és a háztáji termékek népszerűsítésének eredménye. A fogyasztók egyre igényesebbek, a jó minőségű sonkából például többet ad el, mint a korábbi évek húsvét körüli időszakában. Az a mondás pedig már régen nem állja meg a helyét, hogy húsvétkor a babot is el lehet adni sonkának. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kecskeméti piacon tegnap még bőséges volt választék. A sonka Kovács Zoltán kezében ínycsiklandó
[/caption]
Egy biztos, ha sonkának csak a sertés combját tekintjük, nem árt alaposan elolvasni a címkét, vagy megbízható henteshez, minőségi boltba menni. És hogy legyen összehasonlítási alapunk, lehetőleg ne csak húsvétkor kerüljön ízes magyar sonka az asztalra.
Ami a tojást illeti, húsvét előtt ebből is több fogy, mint egyébként. Az egyik hipermarket-üzletlánc áruházaiban tavaly ilyenkor 60 százalékkal nőtt az eladott tojások száma. A megszokott kínálat mellett van már bio tojás, valamint vitaminos tojás is.