Gazdaság

2014.04.16. 12:54

Nemsokára szüretelhetünk meggyet és cseresznyét

Az enyhe tél miatt egy hónappal korábban borultak virágba a gyümölcsfák.

baon.hu

Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás. Idén azonban az extrém enyhe téli időjárásnak köszönhetően a szokásosnál közel egy hónappal korábban indultak virágzásnak a fák. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársai szerint általánosságban elmondható, hogy remek termés ígérkezik a korai tavasz miatt. Mindössze a májusi fagyosszentek okozhatnak kárt az előre tolódott érési időszak miatt az akkor már borsónyi méretű gyümölcsökben.
 
Míg tavaly a későn beköszöntő tavasz adott okot aggodalomra a hazai gyümölcstermesztésben, most a jó idő miatti korai virágzás okozhat esetleges problémákat a szakemberek szerint. 
 
„Négy évtizedre visszamenőleg mindig húsvétkor szoktak virágozni a cseresznye- és meggyfák. Most azonban az enyhe tél miatt a legkorábbi cseresznyefajta, a Rita már március 25. környékén virágzásnak indult. Így, ha jó meleg lesz az idő, már május elején szüretelhetünk, amelyre nem sűrűn akad példa” - mondta Dr. Apostol János a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.
 
A cseresznye és meggy tehát már közel jár a teljes virághulláshoz, ahogyan a szilva és az alma is.
 
„Április közepéig a cseresznye 90, a meggy 70 százaléka virágzott el, de a mandula- és kajszibarackfák is nagyon hamar virágba borultak. Az őszibarack a teljes virágzása végén van, az alma még most is virágzik, és a héten már a birs és naspolya is megindul ” – tette hozzá a szakember, aki szerint az április második felében jelentkező, illetve május eleji fagyok miatt keletkezhet fagykár az akkor már feltételezhetően borsónyi méretű gyümölcsökben.
 
A szakemberek bizakodóak a termés mennyiségét és minőségét illetően, ugyanis idén a méhek gond nélkül végezhették munkájukat. A tavalyi későn jött tavasz miatt ugyanis akkor szinte egyszerre indultak virágzásnak a gyümölcsfák, s ez jelentősen megnehezítette dolgukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!