Közélet

2014.03.19. 18:11

Bravúros műtét a kecskeméti kórházban

Különleges eljárással műtöttek meg egy negyvenéves nőt a kecskeméti megyei kórházban: tizenegy órás operáció során saját alhasi zsírt és bőrt ültettek át a nyakába.

Hraskó István

A kecskeméti Lestár Líviát még 1997-ben, huszonhárom éves korában pajzsmirigy-daganat miatt többször műtötték, majd eltávolították a pajzsmirigyét. Szerencsére évek óta tünetmentes volt, de az operáció és az azt követő sugárterápia esztétikai problémát okozott a hölgynek: elvékonyodott a nyaka és úgynevezett sugártokája alakult ki. Két évvel ezelőtt úgy érezte, elég bátor egy újabb komoly beavatkozásra.

– Mindig megnéztek az emberek, és ez azért zavart. Féltett a családom, de úgy gondoltam, erős vagyok, ezért rászántam magam a műtétre – mondta lapunknak Lestár Lívia. 2012-ben felkereste tehát dr. Oberna Ferencet, a megyei kórház arc-, állcsont-, szájsebészeti-, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti osztályának vezető főorvosát. Innentől kezdve a kecskeméti nő gyógyult betegként kvázi „várólistára” került, mivel a nála alkalmazott mikrosebészeti eljárással hetente egy páciens operálására van kapacitása a kórháznak. Egyébként a társadalombiztosítás nemcsak a daganatgyógyászati, hanem az azokat követő rehabilitációs, korrekciós műtéteket is finanszírozza. Így vált lehetővé végül múlt héten Lestár Líviánál a beavatkozás.

Ennek lényege, hogy saját alhasi zsírt és bőrt ültettek át a nyaki lágyrészbe. Mindezt leírni igen egyszerű, de mint Oberna Ferenctől megtudtuk, nagyon komoly tervezés és kooperáció előzte meg magát a speciális operációt. Így például a főorvos konzultált az ilyen típusú helyreállító műtétekben járatos hazai és külföldi szakemberekkel. Mint mondta, ez az egész „egy nagyon izgalmas feladat, olyan, mint egy kvízjáték”.

– A felmerülő több lehetőségből kiválasztottunk egy meglehetősen bonyolult, de ugyanakkor a fennálló deformitás kezelésére leginkább alkalmas módszert – nyilatkozta a főorvos. Az eljárás a plasztikai sebészetben, daganatos emlőműtéteknél már használatosnak az adaptációja, azaz saját szövettel való helyreállítás történt, de ezt nyaki lágyrész visszapótlásánál ritkán alkalmazzák. A műtétet dr. Oberna Ferenc a pécsi dr. Tizedes György plasztikai sebésszel közösen végezte el. A kecskeméti szakember vállalta a nyak-és mikrosebészeti részt, míg a pécsi orvos a hasi lebeny kiemelését. Tizenegy órán keresztül tartott a műtét, amely egy laikus számára nagyon hosszúnak tűnik, de Oberna doktor elmondta: előfordult már pályafutása során huszonnégy órás operáció is. Azt is hozzátette: a műtőben az orvos végig tud az előtte álló feladatokra koncentrálni, ő sem szokta soha érezni a fáradtságot. Az csak a végén, az ajtón kilépve zuhan rá.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója és dr. Oberna Ferenc osztályvezető főorvos a boldog beteggel, Lestár Líviával
[/caption]

A szabad szövet átültetésnek 40 éves technikája van a világban, gyakran használják baleseti sérülések korrigálására is.
– Nem egyszerű, sok gyakorlást és mikrosebészeti ismereteket igényel. Mindig adódhatnak nehézségek, amelyeket improvizációval lehet megoldani – árulta el a kecskeméti főorvos, aki azt sem titkolta, hogy Lestár Lívia műtétjének utolsó órájában is adódtak komplikált szituációk, mert a beteg nyakán a korábbi műtétek miatt alig volt úgynevezett befogadó ér, de végül sikerrel járt a beavatkozás. Az ezt követő két-három napot Lívia az intenzív osztályon töltötte, itt folyamatosan figyelték a beépített szövet keringését. Szerencsére mindent rendben találtak. A hölgy csütörtökön munkaügyben már Németországba fog repülni.

Oberna Ferenc kijelentette: a Nyíri úti új tömb átadása után szeretnének egy több szakmát összefogó, helyreállító sebészeti, mikrosebészeti központot létrehozni, úgyhogy a jövőben gyakoribbá válhatnak a mostanihoz hasonló különleges műtétek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!