Közélet

2013.08.27. 17:43

Cigit nem, de alkoholt még kapnak a fiatalok

Bács-Kiskunban tanultak korábbi botlásaikból a Nemzeti Dohányboltosok: az ellenőrzésekkor már nem szolgálták ki a csalinak beküldött fiatalkorúakat.

Sebestyén Hajnalka

A Nemzeti Dohányboltosok tanultak a hibájukból. Ezt mutatják eddig az utóellenőrzések. Dr. Horváth Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetőjétől megtudtuk: tartanak még a Nemzeti Dohányboltok ellenőrzései, mely során fiatalkorúakat is bevonnak a folyamatba. Eddig közel 70 üzletet ellenőriztek, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően működnek-e. A tapasztalat szerint most már nagyon komolyan veszik a jogszabályi előírásokat a tulajdonosok, odafigyelnek mindenre. A fogyasztóvédők még júliusban hét esetben tapasztalták, hogy az adott vállalkozás kiszolgálta a 18 éven aluli fiatalt, így a bírság mellett 30 napra megtiltották számára a dohánytermék forgalmazását. Ezekben a hetekben már az utóellenőrzések zajlanak. Eddig pozitívak a tapasztalatok, a korábban hibázó Nemzeti Dohányboltokban ezúttal már nem szolgáltak ki fiatalkorút.

Horváth Zsuzsanna hozzátette: az ellenőrzések során korábban fennakadt Nemzeti Dohányboltok többféleképpen reagáltak a szankcióra. Az az üzlet, ahol a dohányon kívül más terméket nem árusítottak, bezárt harminc napra. Azok, ahol más termékek is kaphatók, nyitva maradtak, és kulturált módon tájékoztatták a vásárlókat arról, miért nem kapható dohánytermék. Akadt olyan tulajdonos, aki például kifüggesztett levélben tájékoztatta vevőit arról, hogy kiszolgált fiatalkorút, és ezért a hatóság megtiltotta számára a dohánytermék értékesítését 30 napra.

A felügyelőség vezetője végül hozzátette: ezzel párhuzamosan a vendéglátóhelyeken is folynak az idegenforgalmi ellenőrzések. Ennek keretében már több helyen is tapasztalták, hogy egy-egy vállalkozásnál kiszolgálják alkohollal a 18 éven aluli fiatalokat. Ezen esetekben folyamatban vannak az eljárások.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nemzeti dohányboltokban nem csak kiszolgálni nem szabad a 18 évnél fiatalabbakat, de nem is tartózkodhatnak az üzletben
[/caption]

Sebestyén Hajnalka A nemzeti dohányboltokban nem csak kiszolgálni nem szabad a 18 évnél fiatalabbakat, de nem is tartózkodhatnak az üzletben -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!