Közélet

2011.03.28. 14:32

Szegeden a híres egyfejű

Hazánkban nagyon kevesen lehetnek azok, akiknek a Süsü név hallatán ne a kedves, pillangó-kedvelő egyfejű sárkány ugrana be elsőnek. Csukás István által megálmodott mesefigura élő névrokonával már a Szegedi Vadaspark látogatói is találkozhatnak: ugyanis a nemrég idekerült varánusz ezt a nevet kapta gondozóitól. Érdekesség, hogy ennek a fajnak nincs tudományos magyar neve, ezért angolból fordították le, így lett ékes varánusz.

Kormos Tamás

 Már korábban beszámoltunk arról, hogy három zsiráf költözött a Szegedi Vadaspark Zsiráf-házába. Most pedig egy újabb lakóval bővült a létesítmény. A hosszúnyakúak után egy szép afrikai varánuszfaj egy példányának alakították itt ki új otthonát. A ház hivatalos megnyitóján, április 2-án vele is találkozhatnak az érdeklődők.
Az állat bemutatásával kissé gondban vannak a park munkatársai, hiszen magyar nevet még a legjobb tudomásuk szerint sem kapott ez a hüllőfaj. Régen a nílusi varánusz egy alfajának tekintették, ma pedig Varanus ornatus néven külön fajként határozták meg a szakemberek. Mindenesetre az angol neve magyarra fordítva ékes varánuszt jelent, amely utal a nagyméretű állat szépségére.

A névadáson már kevesebbet kellett gondolkodniuk a gondozóknak, mivel adta magát. Ez az új példány lett a csongrádi megyeszékhely állatkertjének legnagyobb méretű sárkánya, ezért Süsünek keresztelték el. A szegedi Süsü azonban korántsem olyan békés természetű, mint névrokona, a szeretni való, kissé butácska egyfejű.

A varánuszok ragadozó hüllők – így Süsü is -, Afrikától Ázsián keresztül Ausztráliáig terjedtek el. A legnagyobb képviselőjük a komodói sárkány, amely a három méteres testhosszt elérheti, és az emberre is veszélyes lehet. Az afrikai varánuszfajok szintén hatalmasra nőhetnek, hosszú farkukkal akár két és fél méteresek is lehetnek. Bár ők az embert nem támadják meg, védekezve harapásukkal, karmukkal, de leginkább farkcsapásaikkal súlyos sérülést képesek okozni. Kisebb állatokra vadásznak, a dögöt sem vetik meg, és különösen kedvelik a krokodiltojásokat, illetve az abból kikelt apróságokat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!