Közélet

2011.03.11. 20:43

Életmentő D-vitamin

Napozni, vagy nem napozni, az itt a kérdés . Miközben a szakemberek a napozás káros hatásairól beszélnek, azt sem titkolják, hogy D-vitamin nélkül megbetegszünk.

PN

Ma már rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a D-vitamin, ami a nap ultraviola sugaraiból képződik a testünkben, meghosszabbítja az életet. A nagymértékű D-vitamin hiányt is azok közé az okok közé sorolják, amelyeknek szerepe lehet a rákos betegségek kialakulásában. De az autoimmun betegségek, a csontritkulás, és akár a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában is nagy szerepe lehet. Az eddig méltatlanul mellőzött D-vitamin talán a legfontosabb tápanyagunk.

Bár az egereken végzett kutatások nem bizonyítják teljes mértékben az emberi szervezetre gyakorolt hatásokat, mégis megdöbbentő, amit a D3-vitamin művel a rákos sejtekkel. Egyrészt megállítja a tumor terjedését, másrészt egy idő után, megfelelő mennyiségű D-vitaminnal teljes mértékben meg is szünteti azt.

Tavasztól őszig érdemes naponta legalább 15-20 percet tölteni a napon - persze betartva a napozás alapvető szabályait. Tehát semmiképpen se a déli órákban süttessük a hasunkat.

Mi mindenben segít a D-vitamin?

- Növeli a szervezet ellenállóképességét

- Egyensúlyban a test pH-ját

- Megelőzi az artériákon képződő lerakódásokat, ezáltal rugalmasabbak maradnak az érfalak, rendbe jön a vérnyomás, és normalizálódik a szívműködés.

- Erősebbé teszi a csontokat és az izmokat, véd a csontritkulás ellen

- Helyreállítja a hormonrendszert, növeli a stressztűrő képességet, energiát ad

Tavasszal mint a szikkadt szivacs a vizet, úgy szívjuk magunkba az első melengető napsugarakat. Jól is van ez így, viszont sajnos a mi éghajlatunkon mindössze bő fél évig élvezhetjük ennek áldásos hatásait.
Ezért a fényszegény hónapokban pótolni kell a D-vitamint. Ennek e legkellemesebb módja az lenne, ha időről időre ellátogathatnánk valamilyen napsütötte vidékre. Álom, álom.... Addig is marad a vitaminpótlás.

- Egyensúlyban a test pH-ját

- Megelőzi az artériákon képződő lerakódásokat, ezáltal rugalmasabbak maradnak az érfalak, rendbe jön a vérnyomás, és normalizálódik a szívműködés.

- Erősebbé teszi a csontokat és az izmokat, véd a csontritkulás ellen

- Helyreállítja a hormonrendszert, növeli a stressztűrő képességet, energiát ad -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!