Közélet

2010.02.21. 19:12

Törmelékből álló szigetek úsznak a Tiszán

Pontosan tíz évvel ezelőtt történt a nagy tiszai szennyezés. Magyarország második legnagyobb folyójába cián került, ami nagy kárt okozott a víz élővilágában.

Szentirmay Tamás

Nem csak környezetvédők, de szakemberek és politikusok is felemelték szavukat a romániai, pontosabban verespataki aranybánya működésével kapcsolatban. A kanadai-román vállalat a föld mélyében rejlő aranyat és ezüstöt ciántechnológiás módszerrel tisztítja meg. Ez az eljárás azonban természeti és kulturális értékeket is fenyeget.

Talán sokan emlékeznek még arra, hogy tíz évvel ezelőtt, főleg nagy testű busák és amurok lettek a ciánnal szennyezett víz áldozatai. A folyó élővilága azóta sem tudta kiheverni az egy évtizeddel ezelőtti eseményeket. A biológiai állapot nem olyan, mint a szennyezés előtt. A Tisza jelenlegi állapotáról megkérdeztük dr. Kovács Sándort a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetőjét.

– Szinte minden évben megtapasztaljuk azt, hogy a környező országokból, főleg Ukrajnából és Romániából nagy mennyiségű szemét érkezik a folyón keresztül hozzánk. A nemzetközi együttműködések keretében mindent megpróbálunk, hogy a szennyeződéseket elkerüljük. Ez viszont azzal jár, hogy a román félnek és különösképpen az ottani vállalkozóknak, műszaki technológiai eljárást kell váltaniuk. A most használatos technológiájukat más módszerre kell átalakítani, annak érdekében, hogy olyan mértékű szennyeződések ne következzenek be.

A Felső-Tisza vidékén nagyobb a szennyeződés. A folyó középső részén már kevésbé érzékeljük, de ez nem jelenti azt, hogy nálunk nem tapasztalható. Szerencsére olyan nagy mértékűt, mint amilyen tíz évvel ezelőtt volt nem észleltünk. Akkor februárban cián, márciusban pedig ólom került a folyóba. Azóta kisebb szennyezések voltak, melyek értékeit ki lehetett mutatni, de szerencsére azok hatásai nem voltak olyan nagy mértékűek.

Újabban az elhagyott ukrán sóbányákból – bemosódás következtében –megnövekedetta folyó sótartalma. Az élővilágot sajnos ez is befolyásolja. Oldott anyagokat azonban már nem lehet kivenni a vízből. A téli árhullám következtében most is rengeteg törmeléket hozott a víz. A halászok szerint előfordult olyan is, hogy több kilométer hosszú volt az ágakból, különböző műanyag flakonokból álló úszó sziget. Ez olyan mértékű volt, hogy motorcsónakkal nem lehetett átmenni egyik oldalról a másikra. A tavaszi árhullám még ezután fog jönni, és biztosan hoz magával törmeléket is, csak ne legyen benne mérgező anyag – fohászkodik az osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!