Vélem-én

2016.09.26. 15:27

Toplista

Szögezzük le rögtön az elején: nem értek hozzá, csak egy egyszerű olvasó vagyok. Mondhatni könyvmoly.

Páncsics Hajnalka

Nem kapok ugyan sikítófrászt, amikor a könyvszakmában dolgozók a nehézségekről beszélnek, de azt gondolom, a könyv halálát, az olvasási kedv zuhanását emlegetni azért barokkos túlzás.
Azt elismerem, hogy komoly az átalakulás az olvasói szokásokban. Például egyre többet olvasunk interneten. De nem könyveket. Az elektronikus könyvek piacának bevétele sem hazánkban éri el a bárányfelhők magasságát. Ennek persze elsősorban nem az az oka, hogy ne költene kütyüre a magyar, csak az, hogy kevés a magyarul megjelenő e-könyv, külföldiül meg ugye nem nagyon beszélünk. Így marad nekünk a kinyomtatott könyv és a könyvesbolt.

Számomra egy könyvesboltba betérni mindig kaland. Ilyenkor nem csak a felhozatalt mustrálom, hanem a többi vásárlót is. Van, aki célirányos, van, aki csak keresgél, van, aki ajándékot venne és van, aki teljesen elveszett. Szerintem nekik találták ki a toplistákat. De ez a vevőtájékoztató engem inkább szórakoztat. Ha egyébként nem tudnám, hogy az év melyik szakában járunk, akkor egy könyvesbolti toplista rögtön eligazít naptár-fronton is. Karácsonykor az albumok fogynak és a konyhai okosságokat tartalmazó remekek. Most pedig a Magyar helyesírás szabályai, amiből egyenesen következik, hogy elkezdődött az iskola, azaz szeptember van.

Jól van, elismerem, ez a kötet csak a második, az első helyen a Nyírd ki ezt a naplót című csoda szerepel. Nem csak gyerekeknek ajánlom, de azért van egy kikötésem. A vásárlás előfeltétele a könyvek tisztelete és megbecsülése. Garantálom, hogy új élményekkel gazdagodik, aki kinyírja a naplót. Persze, ez sem hagyományos olvasmányélmény lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában