Vélem-én

2016.11.30. 16:05

Értelmes ember

Ha több (és jobb) bicikliút lenne, többen kerekeznének, emiatt nyilvánvalóan kevesebben és kevesebbet lennének betegek, így nem költenénk annyit egészségügyi ellátásokra, a megspórolt pénzből pedig tovább lehetne fejleszteni a kerékpárút-hálózatot, aminek köszönhetően még többen bicajoznának.

Hraskó István

Tetszetősen, bár elismerem, némileg idealista vagy talán demagóg módon így foglalnám össze egyetlen mondatban, szerintem miként is kezdhetnénk neki a modern metropoliszok közlekedési problémáinak megoldásához.

Kecskemét most elkészült úgynevezett fenntartható városi mobilitási tervének megalkotói természetesen nem fogalmaznak ilyen pongyolán, 104 oldalon elemzik – kiválóan – a jelenlegi helyzetet és térnek ki a jövő feladataira, figyelmükbe ajánlom a tanulmányt. De egyébként (hadd legyek nagyképű) fenti gondolatsoromhoz hasonló véleményt adtak közre – ha nem is ugyanezekkel a szavakkal – a szakemberek is. Azt írták: „olyan prioritási sorrendet kell felállítani a közlekedési alágazatok között itthon is, amelyben a lágy közlekedési módok élvezik a legnagyobb támogatást”, azaz a gyaloglás és a kerékpározás, mert „mind az egyén, mind pedig a társadalom számára hatalmas hasznot hajtanak”.

Persze milliónyi okból az autó egyelőre nem iktatható ki az ember életéből. Vannak valós indokok és nevetséges kifogások, de végső soron mégiscsak azt kellene szem előtt tartani: nem azért egyenesedtünk fel az evolúció több millió éve alatt, hogy aztán a legutóbbi százharminc esztendő hatására guruló dobozban ücsörgő lények legyünk. Hiszen a homo sapiens jelentése értelmes ember.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában