Premier a színházban: Mágnás Miska

2016. november 18. 07:47 Mihályka Gyula
Ma este hét órakor lesz a Mágnás Miska premierje a kecskeméti Katona József Színházban. A teátrum főrendezőjével, a nagyoperettet színpadra állító Rusznyák Gáborral beszélgettünk.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy minden színházi műfajt komolyan kell venni, például az operettet sem lehet lebecsülni, nem szabad arra alapozni, hogy a közönség úgyis bejön. A mostani kecskeméti Mágnás Miska mennyivel több, mennyivel emelkedettebb, mint a magyar színházakban általában egy nagyoperett?
– Abban picit más talán, hogy próbál egyensúlyt teremteni. Arra törekedtünk, hogy a zenei szövethez hozzánőjön egy prózai anyag is. Ami próbálja boncolgatni, hogy ezek az emberi viszonyok hogyan lehetnek kicsit emberiek. Vagy hogyan lehet szituációkat odáig elvinni, hogy azokból valóban egy dal fakadjon és ne előzmény nélkül, váratlanul szólaljon meg a zene. Fontos, hogy a humornak is legyen egy nyelve és egy sajátos világa. Nekem szerencsém van, mert Mohácsi János korábbi kaposvári példányából dolgoztam, azt gyúrtam még tovább. Ő már elvégezte a munkának a java részét, hogy ezek a szituációk élhetőek, játszhatóak legyenek. S ne csak arról szóljon a darab, hogy hogyan kötünk össze két zenei számot pici prózai szövegekkel, jelenetecskékkel.

– Vagyis a színészi játék nincs elalibizve?
– Hát legalábbis ez a szándék.

– Keleti Márton 1949-ben bemutatott Mágnás Miska filmje mennyire volt inspiráló?
– A darab rengeteg átalakuláson ment keresztül. Az ősalapanyag, amihez a zene íródott, az teljesen más, mint ami most történetként el van játszva Kecskeméten vagy korábban például Kaposvárott. S ez többek között a film hatására van így, ott jött a képbe az egész vasúti történet, vagy például a filmbe az eredeti darabból már jó néhány szereplő bele sem került. Ez olyan mint a Csárdáskirálynő, melynek szintén hosszú evolúciója volt.

  Nézze meg az előadás képet! Fotók: Bús Csaba Nézze meg az előadás képet! Fotók: Bús Csaba

– Keleti Márton filmjében Gábor Miklós, Sárdy János, Gobbi Hilda, Sulyok Mária, Pécsi Sándor és persze a két Latabár, mint Pixi és Mixi máig felejthetetlen alakítást nyújtott. A kecskeméti darabban játszó színészekre ezek az alakítások miként hatottak, mennyire próbáltak a színészlegendákra hasonlítani vagy éppen leválni róluk, hogyan irányította őket?

Hoppsza Sári, Cintányéros cudar világ

Baracs István vasútépítő mérnök megérkezik szülőfalujába, hogy megépítse a vasutat. A vásárban beleszeret Kolláth grófék álruhás lányába, Rollába. A grófék megkedvelik a fiatalembert, de amikor megtudják, hogy nem a birtokuk felé tervezi a vasutat, kiutasítják...
A Mágnás Miska a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb műve. Ez egyrészt szatirikus, mulatságos történetének köszönhető, másrészt az örökzöld számoknak. Hogy csak néhány jól ismert slágert említsünk: A nő szívét ki ismeri, Úgy szeretnék boldog lenni, Cintányéros cudar világ, Hoppsza Sári. A darab eredetileg a legendás hírű magyar színészpáros, Rátkai Márton és Fedák Sári számára íródott. Talán ez a műfaj egyetlen olyan darabja, melynek táncoskomikus figura a címszereplője. Miska, a talpraesett lovászfiú, a „vazsmegyei gyerek” pillanatok alatt, a szemünk láttára válik előkelő arisztokratává.

– Nem adtam ki feladványban, hogy nézzék meg a filmet. Az biztos viszonyítási alap, hogy Latabárék hogyan játszották Pixit és Mixit. A kecskeméti előadásban játszók kicsit máshonnan közelítenek, hiszen Nagy Viktor és Zayzon Zsolt nem klasszikus operett buffók, akik végigjárták ezt a táncos-komikus iskolát. Ők inkább prózai színészek, akik ebben a minőségükben közelítenek egy ilyen dologhoz és próbálják ebben is megtalálni, hogy kik ezek az emberkék, mit akarnak és hogyan akarnak. Az, hogy mi vicces, vagy min nevetünk és mi a humor tárgya, abban is nyilván egy picit eltér az ő ízlésük, meg az én ízlésem is attól, amit mondjuk Latabárék gondoltak a nevettetésről. De az a hatalmas munka, amit ők a filmbe fektettek annak idején, az mindenképpen viszonyítási alap. Az is nagyon érdekes, hogy Keleti Márton a filmbe Gábor Miklóst választotta Miskának, akinek ez volt az egyetlen ilyen táncos-komikus szerepe. Zenés darabokban játszott, de ilyen szerepkörben nem, és tulajdonképpen nagyon bravúrosan csinálta meg ezt a figurát. Azt meg, hogy Szemenyei János mennyit használt belőle, azt tőle kell megtudakolni.

Mágnás Miska

Szereplők: Réti Erika, Kőszegi Ákos, Csapó Virág, Dobó Enikő, Sirkó László, Hajdú Melinda, Zayzon Zsolt, Nagy Viktor, Pál Attila, Szemenyei János, Orth Péter, Aradi Imre, Coulibaly Miriam, Jablonkay Mária, Váry Károly, Puskás Gyula, Sirkó Anna, Patyi Szilvia.
Rendező: Rusznyák Gábor. Díszlettervező: Debreczeni Borbála. Jelmeztervező:Tihanyi Ildi. Szerzők: Szirmai Albert–Bakonyi Károly–Gábor Andor, valamint Békeffy István–Kaszó Elek–Mohácsi János–Geszti Péter. Koreográfus: Barta Dóra. Zenei vezető: Károly Kati. Karmester: Drucker Péter, Látó Richárd. Közreműködik a színház meghívott zenekara, énekkara és a Kecskemét City Balett.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Premier a színházban: Mágnás Miska

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Az első félidőben láthattunk két-két helyzetet, aztán már csak Fellaini vitt színt és izgalmat a városi derbibe.

MLSZ: parkolási problémák miatt 400 ezret fizethet az FTC

Megsértették a hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírásokat.

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Hoki-vb: az eddigi éllovasé a torna legsúlyosabb veresége

Az öt gólt vágó Ausztria négy és fél perc alatt eldöntötte a Dél-Korea elleni meccsét.

U17: „Az Eb-re több odafigyeléssel és akarattal kell kimennünk”

A törökök elleni mérkőzés megmutatta a hibákat, amelyeket a horvátországi Eb-ig ki kell javítani.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér