„Magyarnak cigány, cigánynak magyar”

2011. november 24. 21:44 , Legutóbb frissítve: 2011. november 25. 07:57 Zsámbóki Dóra
MAJSA | Rendhagyó beszélgetésnek adott otthont a napokban a majsai művelődési központ. A nagyteremben a „magyarnak cigány, cigánynak magyar” Jakab Ernő beszélt fájdalmasan hétköznapi életéről.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A „magyarnak cigány, cigánynak magyar” Jakab Ernő 1955-ben született a Mosonyi utcai börtönkórházban. Nyolcéves koráig Kiskunmajsán élt nevelőszülőknél, akik egy napon elvitték őt „hajókázni”: állami gondozásba adták Hajósra. Baján szakmát tanult, majd nagykorúsága után megpróbált – ma is rajongásig szeretett „otthonában” –, Kiskunmajsán új életet kezdeni, de egykori nevelőszülei nem fogadták vissza. A „szülői ház” szomszédságában élő bácsi fogadta be, majd Ernő két év múlva Budapestre ment, ahol munkásszállásra került. – Gyökér nélkül voltam, mesélte önálló életének kezdetéről Jakab Ernő, aki elmondása szerint soha nem ivott, a cigarettán kívül semmilyen káros szenvedélye nem volt. Budapesten azután megismerte szerelmét, Erikát, akit viszont szülei tiltottak tőle. Ez tragédiához vezetett. 

– Erika halálát követően összeomlottam. Nem kívántam élni sem tovább, kórházba kerültem, mert megmérgeztem magam. Túléltem, de attól a naptól kezdve megváltozott bennem valami. Az idő haladtával megpróbáltam talpra állni. Évekig kallódtam, hiába. Az utca, a munkásszállás, a kórház között forgolódtam. Nem tudtam gyökeret verni, nem tudtam családot alapítani, otthonra lelni. Hontalan voltam a hazámban – mesélt Jakab Ernő fiatalkoráról. A teljes összeomlás idején ismerte meg dr. Bognár Szabolcsot, az „embermentő családjogászt”. Halála után Ernő kijárta a budapesti önkormányzatnál, hogy emléktáblával tisztelegjenek a sokak életét megmentő férfi előtt. Később Bognár mutatta be Ernőt Gazsó L. Ferencnek, a Magyar Hírlap újságírójának. 

Az újságíró – mint Majsán elmesélte – 1985-ben találkozott vele először: Ernő a „teljes foglalkoztatás idején” egy padon éhségsztrájkolt. Kiderült: az ívhegesztőt kitették állásából, és elvesztette a lakhatását is, újra hajléktalan lett. Az évek során aztán számtalan riport, cikk született Jakab Ernőről, az élettér nélkül maradt, küzdő kisemberről. – Ő korántsem egy magatehetetlen, segítségre szoruló valaki, hanem egy ember, akinek ugyanaz jár, mint bármely embertársunknak, akinek kiváló képességei és adottságai vannak. Csak az nem adatott meg, hogy olyan helyre szülessen, ahol ezeket kibontakoztathatja – mondta el az újságíró. Jakab Ernő többévnyi hasztalan próbálkozás után – tragikomikus körülmények között, egy „szemtelen” Gazsó-cikknek köszönhetően – 1986-ban szükséglakáshoz jutott Pesten. Tizenegy évig élt itt, amikor a lakásmaffia „lenyúlta” a lakást. Évekig az utcán élt, majd ismét szükséglakást kapott. Most megint lakáscsere előtt áll, amiről Gazsó L. Ferenc azt mondta: – Erre azért van szükség, mert amikor a környéken élő rasszista barátaink beisznak, akkor meg akarják verni Ernőt. De a költözés azért is időszerű, mert nem tudják fizetni a gázszámlát, a másik lakásban pedig – ahol fatüzelésű kályha van – esélyük lenne nem megfagyni. 

Embermentők: Zelei Miklós (balra) és Gazsó L. Ferenc (jobbra) újságírók évtizedek óta segítik Jakab Ernő (középen) életben maradását Embermentők: Zelei Miklós (balra) és Gazsó L. Ferenc (jobbra) újságírók évtizedek óta segítik Jakab Ernő (középen) életben maradását

– Fel lehet tenni azt a kérdést, hogy miről beszélgetünk itt másfél órája. Van egy ember, akinek az életében az égvilágon semmi más nem történt, minthogy sikerült visszajutnunk ugyanahhoz a problémához, amit már Ernő 25 éve megélt. Zelei Miklósnak van egy könyve, melynek az a címe: Itt állunk egy szál megmaradásban. Ennyi történt. Jakab Ernő minden megpróbáltatás, hátrányos helyzet és – látszólagos – reménytelenség ellenére itt áll egy szál megmaradásban. És ez óriási dolog. Hát még, ha össze is fognánk – összegezte a beszélgetést Gazsó L. Ferenc.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
„Magyarnak cigány, cigánynak magyar”

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Csaba szerint nem tragikus a helyzet, lányának volt már nehezebb periódusa is.

Közteret neveztek el a „Grande” Ganz gyermekéről, Kubala Lászlóról

Kubala Lászlónak már gyerekként sem kellett messzire mennie, ha világsztárokkal akart játszani.

Bardi imádja Budapestet, de lehet, hogy nyáron Valenciában köt ki

Hiába faragják az Újpest macedón légiósát, nem ül fel a provokációnak, inkább góllal törleszt.

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

„A kudarcot nem akarati tényezők okozták” • „Elgondolkodtató, hogy egymás után jönnek haza a játékosaink.”

Juventus: orvosin a válogatott támadó, hamarosan aláír

A játékosnak 25 millió eurós kivásárlási ár szerepel a szerződésében.

Jogerősen manipuláltak – ítéletet hirdettek a fogadási csalási ügyben

Tizenöt bűnös közül senki sem kapott letöltendő börtönbüntetést; Nyerges Krisztián és Torma Gábor ellen megszűnt a vizsgálat.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Megyei Piactér